– Smittspridningen i länet är visserligen fortfarande hög men har dock minskat med över 70 procent sedan mitten av april och sticker inte längre ut nationellt, samtidigt som belastningen på sjukvården nu börjat gå ner. Det är då ur ett samlat folkhälsoperspektiv rimligt att medge lättnader för bland annat idrottsaktiviteter, inte minst med tanke på barns och ungas välbefinnande, säger Hans Boman i ett pressmeddelande.
I slutet av april meddelade Folkhälsomyndigheten att barn och unga födda 2002 och senare skulle få börja tävla eller spela enstaka matcher igen.
Men den höga smittspridningen i Västernorrland satte stopp för det här. Tävlingsstoppet i länet skulle först gälla till den 21 maj för alla idrotter, men förlängdes sedan till den 4 juni.
Minskad smittspridning
Den senaste tiden har smittspridningen i länet minskat betydligt och färre coronapatienter vårdas på sjukhus. Efter samråd med RF- SISU Västernorrland har smittskyddsläkare Hans Boman beslutat att länet ska följa de nationella råden för ungidrott redan den första juni.
Det innebär att tävling och match samt mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar redan från 1 juni.
När det gäller övriga lokala rekommendationer i Västernorrland väntas besked under fredagen.
Viktigt för ungas hälsa
Idrott och gemenskap ses som viktiga faktorer för ungas fysiska och psykiska hälsa, uppger Folkhälsomyndigheten, som i sina beslut behövt balansera detta mot behovet av minskad smittspridning.
Folkhälsomyndigheten bedömer i en rapport att samhället i stort kan återgå till ett normalläge i september 2021.
DESSA FÖRÄNDRINGAR GÄLLER
- Tävling och match samt mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar.
- Sommarläger och kollo tillåts för barn och ungdomar.
- Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna utomhus.
- Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer.
- 500 personer tillåts för publik med anvisad plats utomhus.
- 100 personer tillåts för publik utan anvisad plats utomhus.
- 8 personer tillåts fortsatt för publik utan anvisad plats inomhus.
- 50 personer tillåts för publik med anvisad plats inomhus.
(källa: RF-SISU)
Anpassade åtgärder
Folkhälsomyndigheten har tidigare föreslagit att ett successivt öppnande för ett ökat antal deltagare i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar ska gälla.
Efter samtal med bland annat regionerna föreslår myndigheten att den första höjningen av maxtalen träder i kraft den 1 juni 2021 och regeringen har nu fattat beslut om detta. Det innebär att fler än åtta personer kommer att få samlas, till exempel beroende på om det är utomhus eller inomhus. En tabell för vad som gäller hittar du här.
(källa: Folkhälsomyndigheten)