Dopingpreparat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dopning har en klar koppling till organiserad brottslighet och nu vill Länsstyrelsen i Västernorrland kartlägga användandet av dopningspreparat. Hör Anna Karlsson berätta om den nya metoden. Foto: SVT

Spår av dopning upptäckta i avloppsvattnet i sex kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Beslagen av dopningsmedel ökar enligt Länsstyrelsen i Västernorrland. För att få en bild av hur utbrett missbruket är har man därför analyserat avloppsvattnet i länets kommuner.

För första gången har länsstyrelsen i Västernorrland analyserat hur mycket dopningsmedel vi spolar ner i toaletten. I sex av länets kommuner har man hittat spår av samma fem olika otillåtna preparat.

– Analysen från den sista kommunen Kramfors kommer att dröja ytterligare några veckor. säger Anna Karlsson, länssamordnare för ANDTS-frågor.

Stort mörkertal

Polisen och tullens beslag av dopningspreparat visar att det förekommer mycket dopning i länet. Med den nya analysmetoden kommer länsstyrelsen få en bättre bild av hur utbrett det är.

– Metoden är alldeles ny så ännu så länge finns det inte så många andra att jämföra våra resultat med, men vi kommer fortsätta med nya analyser för att få en allt bättre bild, säger Anna Karlsson.

Kopplas till organiserad brottslighet

Enligt länsstyrelsen är dopningen kopplad till organiserad brottslighet. Dels finns det stora pengar att tjäna på försäljningen och dels används preparaten för att bygga muskler och minska empatin.

– Anders Behring Breivik hade till exempel dopat sig för att klara av att skjuta barnen, säger Anna Karlsson.

I videon hör du Anna Karlsson och kollegan Patrik Gunnarsson berätta om avloppsproverna.

Substanser som har hittats i länets avloppsvatten

  • 19-norandrenosteron
  • Androstenedion
  • Boldenon
  • Boldion

Förutom dessa fyra substanser påträffades även testosteron och epitestosteron i ett förhållande som på flera punkter tyder på att testosteronet har tillförts utifrån och inte enbart är kroppseget.

Källa: Länsstyrelsen Västernorrland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.