Direktare kallas det internt. En person som dör kremeras direkt, utan begravningsceremoni. Företeelsen har blivit allt vanligare, sedan 2012 har andelen begravningar utan ceremoni näst intill fördubblats i södra Norrland och mer än fördubblats på riksplanet. Det här visar siffror från Sveriges Begravningsbyråers förbund och det bekymrar biskopen i Härnösands stift.
”Inte tid med döden”
– Man har inte tid med döden och de mjuka värdena i livet, man jagar efter materiella ting, upplevelser och prestationer. Man har ett inrutat schema så det finns inte plats för döden helt enkelt, säger hon.
– Vi jäktar på genom livet och tappar bort det väsentliga, den dag livet är över kommer vi att fundera över vad det var vi gjorde egentligen. Har jag fått betyda något för någon och har jag haft respekt för en människas liv om jag inte har haft tid att ta farväl?
Halverad tid
2012 beslutade Skatteverket att halvera tiden från då en person dör tills kremering eller gravsättning ska ske, från två månader till en, vilket skulle kunna vara en del av förklaringen till den markanta ökningen.
Många begravningsbyråer erbjuder också en möjlighet att välja bort ceremonin redan medan man lever, men i begravningsbranschen uppfattar man det som vanligast att det är de anhöriga som beslutar om begravning utan ceremoni, det säger Thomas Utby på Ringabyråer.
– Vi har sett en sådan utveckling, människor har inte tid för begravningar, menar han.
”Sorgligt”
Ett fenomen som också biskopen Eva Nordung Byström känner igen från sin egen tid som präst.
– Jag har jobbat som präst i många år och det har slagit mig många gånger, speciellt när det gäller äldre att de har en förmåga att dö som blir besvärligt för de anhöriga. man kanske har planerat en resa och livet får inte stanna upp på grund av att någon råkar dö. Det är sorgligt.
– Om man fick gåvan att leva ett långt liv, skulle man då vilja att människor bara rycker på axlarna, jag tycker att det är respektlöst.