Sundsvalls sjukhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det att blockaden om nyanställningar delvis upphör i Region Västernorrland? Hör hälso- och sjukvårdsdirektören här. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Blockad mot nyanställningar upphör delvis – Sjukvårdsdirektören: ”Inte lösningen på alla problem”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att Vårdförbundet varslar om strejk i fem regioner så kommer nyanställningsblockaden delvis upphöra.

Detta är bland annat för att möjliggöra att studenter kan få jobb när de tar examen i juni, skriver Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Läget i Region Västernorrland är kritiskt. På sjukhuset i Sundsvall bara på akutmottagningen och medicinverksamheterna saknas 2000 arbetspass, motsvarande 37 heltidssjuksköterskor enligt områdesdirektören Roger Westerlund.

Blockaden mot nyanställningar har alltså delvis upphört under tisdagen – något som kan möjliggöra att regionen kan anställa personal.

Vad innebär nyanställningsblockad?

Syftet är att hindra arbetsgivare att nyanställa för att täcka det behov som uppstår till följd av strejken. Det innebär också att generellt försvåra för arbetsgivaren att bedriva verksamheten genom att vakanser inte tillsätts.

Nyanställningsblockaden omfattar anställning av arbetstagarorganisationens medlemmar. Rättsligt sett gäller blockaden bara medlemmar av arbetstagarorganisationen. Arbetsgivaren kan alltså nyanställa oorganiserade och medlemmar i andra fackliga organisationer. Observera dock att det kan ses som en provokation och kan leda till en upptrappning av varslet. Andra nyanställningar, det vill säga utanför de yrkesgrupper som omfattas av varslet, kan ske som vanligt.

Blockaden gäller från och med att konflikten bryter ut. Under varseltiden får alla typer av nyanställningsbeslut tas, även för anställningar som inte ska påbörjas förrän efter att konflikten brutit ut.

Källa: Sveriges kommuner och regioner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.