Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Melvin tankar sin traktor på Lidens enda bensinmack. Hör om hans och andra Lidenbors farhågor nu när den ska stänga. Foto: Shanker Prem/SVT

Boende i Liden förlorar bensinmack – tvingas resa flera mil för tankning

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Liden fem mil väster om Sundsvall står inför en stor förändring när Qstar stänger den obemannade bensinmacken i byn. Beslutet innebär att man måste resa flera mil för att nå närmaste tankställe, vilket skapar oro och frustration bland de boende.

– Det är bedrövligt, säger Lidenbon Lennart Henriksson.

Beskedet att bensinbolaget ska stänga den obemannade macken i Liden kom nyligen via brev till medlemmarna, vilket Sundsvalls Tidning var först med att rapportera. Nedläggningen ska ske i slutet av juni, och ingen närmare förklaring till beslutet har getts, enligt byborna.

– Det blir att beställa hem diesel istället, säger Melvin Jonsson som tankar sin traktor när SVT:s reportrar träffar honom.

Oro bland bybor

Det finns en oro att fler verksamheter kan försvinna när macken stängs, vilket skulle kunna leda till en minskad service och försämrad livskvalitet.

– Börjar folk tanka inne i Sundsvall eller i Bispgården, så kommer de kanske att handla där också och då har vi snart ingen affär heller, säger Kristina Rådberg, handlare Tempo.

I ett mejl kommenterar verksamhetschefen Ann-Sofi Karlsson på Qstar beslutet att lägga ner bensinmacken:

”Det är alltid tråkigt när en station måste läggas ned. När det gäller Qstar Liden uppfyller inte anläggning gällande krav och kan inte bära framtida investeringar som krävs.”

I videon kan du höra mer om Lidenbornas farhågor inför nedläggningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.