Småföretagare: ”Ingen lust att bidra till finansieringen av Svenska Akademien”

Uppdaterad
Publicerad

Det fortsätter att storma kring Svenska Akademien och nu står det klart att akademien får fortsatta utbetalningar från statliga Bolagsverket i Sundsvall. Förra året betalade Bolagsverket ut 14 miljoner kronor till akademien.

Svenska Akademien anses god för miljarder men får samtidigt stora utbetalningar från statliga Bolagsverket till följd av en snårig uppgörelse från 2007.

Utbetalningar sedan 2007

I vintras meddelade Bolagsverket att avtalet skulle omförhandlas, men fortfarande efter tio månader har inget hänt. Utbetalningarna fortsätter.

Bolagsverket och Svenska Akademien

– Vi har en pågående diskussion med akademin men jag kan tyvärr inte gå in på några detaljer eftersom det skulle kunna störa processen, säger Ulf Karnell vid Bolagsverket till SVT.

Avgift på företagare

Det rör sig om stora pengar. När SVT först berättade om utbetalningarna hade Bolagsverket betalat ut 179 miljoner sedan 2007. Sedan dess har det tillkommit ytterligare cirka 14 miljoner i år.

Eftersom Bolagsverket är en avgiftsfinansierad myndighet är det pengar som Bolagsverket får in via avgifter på Sveriges företagare, och det har väckt kritik från bland andra småföretagarnas organisationer. Även förre riksdagsledamoten Bertil Kjellberg (M) har varit motståndare till uppgörelsen redan från start och han menar att det rör sig om en ren smygbeskattning av Sveriges företagare.

Kritik mot Horace

När avtalet tecknades var det en uppgörelse mellan regeringen, Bolagsverket och ständige sekreteraren Horace Engdahl. Efter de senaste uttalandena av Horace Engdahl i veckans SVT-dokumentär kommer ny kritik mot upplägget. Småföretagaren Cecilia Graneroth i Åre skriver till SVT:

– Jag är själv egenföretagare, med ett litet tvåmansföretag och har sannerligen ingen lust att bidra till finansieringen av Svenska Akademiens arbete eller deras ledamöters lön. Det tycks mig att de lever ganska gott ändå, och det minsta man kan begära, om vi företagare eller skattebetalare ska vara med och finansiera deras existens, är att de arbetar för jämställdhet och med åtminstone ett uns empati och goda värderingar.”

Utdragna förhandlingar

När avtalet skrevs under 2007 skulle det gälla i elva år vilket innebär att det gick ut i  vid årsskiftet och numera förlängs med ett år i taget tills annat överenskommits. Det är också en av anledningarna till att Bolagsverket i vintras begärde en omförhandling. Bolagsverket och Svenska Akademien har träffats, senast i maj men utan resultat.

Enligt uppgifter till SVT har de interna motsättningarna i Svenska Akademien spelat roll, men eftersom även regeringskansliet berörs har de utdragna regeringsförhandlingarna också spelat in.

Akademien god för miljarder

Formellt betalar Bolagsverket akademien för utgivningsrätten av Post och Inrikes Tidningar. Hela avtalskonstruktionen har syftat till att stärka akademiens ekonomiska oberoende och säkra utgivningen av akademiens ordbok.

Svenska Akademien är skattebefriad och behöver inte redovisa sin ekonomi men bedöms ha miljardtillgångar i aktier, donationsmedel och fastigheter.

Fotnot: Texten är korrigerad avseende ett stavningsfel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bolagsverket och Svenska Akademien

Mer i ämnet