Bosättningslagen – så här fungerar den

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som får uppehållstillstånd hittar själva bostad, men de som inte klarar det, blir anvisad plats och kan inte tacka nej.

Det som kallas integration bygger på att den som fått uppehållstillstånd i Sverige flyttar ut från Migrationsverket till ett eget boende.

De flesta hittar bostad på egen hand.

Bosättningslagen – Västernorrland

Men många behöver hjälp och Sveriges kommuner skulle förra året ta fram 21 700 bostäder till dom som fått sitt uppehållstillstånd och ska flytta ut från asylboendet.

Varje kommun har fått en kvot, ett kommuntal att uppfylla – och det är utifrån den kvoten som Migrationsverket sedan anvisar vilken kommun den nyanlände ska flytta till. Kommunen har ansvar att ordna fram bostaden. Flytten skulle först ske inom två månader man fristen har nu förlängts till fyra månader.

Nyanlända kan anvisas bostad vart som helst i landet. Det går inte att tacka nej. Då får man skaffa bostad själv.

Förra året skulle kommunerna i Västernorrland med stöd av bosättningslagen anvisa bostad till 302 nyanlända. I år ska kommunerna anvisa bostäder till 532 nyanlända.

Det är först när man har egen bostad som man som nyanländ skrivs in på arbetsförmedlingen, får en etableringsplan och kan börja sin undervisning i svenska

Det är också först då man får sin dagsersättning höjd från 24 kronor per dag till 308 kronor per dag

Grafik: Alf Jonsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bosättningslagen – Västernorrland

Mer i ämnet