Bostadsbrist i Kramfors

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av året väntas fem procent av Kramfors befolkning vara flyktingar. Därmed har ett nytt problem uppstått i kommunen, nämligen bostadsbrist. På fredagen besökte migrationsminister Tobias Billström Kramfors.

På fredagen damp moderata migrationsministern Tobias Billström ner i Kramfors för att på ort och ställe informera sig om Migrationsverkets integrationsprojekt där.

-

Tidigare på dagen hade vi pratat med kommunens asylhandläggare och fått ett något överraskande besked.

– Det är bostadsbrist i Kramfors, säger Maria Thunberg, assylsamordnare.

Konstigt, va? Kramfors anses det ju ofta vara lite synd om. Hur hänger det ihop? Jo, svaret är flyktingboende. Två stora, ett i Frånö och ett i Nordingrå. Sedan lade Migrationsverket även beslag på de hundra lediga lägenheter som kommunala bostadsbolaget Krambo hade. Detta är asylhandläggaren inte helt nöjd med.

– Det är ett nytt problem, att vi har kö på människor som vill bo kvar här, av de som kommit som asylsökande, som tycker att Kramfors är en bra plats att vara på och som vill stanna kvar. Men det kan vara lite svårt att hitta bostad, säger Maria Thunberg.

Så hon gick för att lyssna på Billström. Hur han hade tänkt sig att lösa problemet med alla migrationsverkets tillfälliga boenden.

– Det är ju tolv tusen människor vi pratar om, alltså människor som har fått uppehållstillstånd och som ska leva och bo här i Sverige. Nu när de fastnar på de här anläggningsboendena efter det att de har fått uppehållstillstånd och inte kommer ut i landets kommuner, så försämras ju och försvåras ju deras etablering i samhället och på arbetsmarknaden, säger Tobias Billström.

En propp i systemet alltså och Billström kom i kontakt med en till sådan på sin resa. Socialstyrelsen klarar av att ge invandrade läkare inom EU svensk legitimation någorlunda snabbt.

– Medan en syrisk läkare som kanske dessutom har ännu längre erafrenhet av sitt yrke, ska behöva vänta två och ett halvt år om man är specialist eller sju och ett halvt om man är AT-läkare. Det är alldeles för lång tid. Det måste vi göra någonting åt, säger Tobias Billström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.