Bostadsrättsföreningen om tömning av förråden: ”Måste vara beredda vid larm”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsrättsföreningen Bosvedjan i Sundsvall  kräver att boende ska tömma sina förråd som finns i fastigheternas skyddsrum. Styrelsen står fast vid det trots att Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, säger att inte aktuellt i dagsläget.

– Jag får hellre skit från de som har förråden än att vi inte kommer in i förråden vid ett riktigt larm, säger ordföranden för brf Bosvedjan Dan Söderholm.

Utskicket nådde de boende under tisdagen och budskaper var tydligt: de måste innan söndag tömma sina förråd som försvinner tills vidare. Brf Bosvedjan är en av landets största bostadsrättsföreningar med 1033 lägenheter. Enligt MSB ansvarar de för 38 skyddsrum som rymmer över 5000 personer.

Besiktning gjord

Beslutet har tagits efter att HSB-föreningen kontaktat MSB för rådgivning om hur de skulle hantera sina skyddsrum.

Västernorrland och kriget i Ukraina

– Vi har besiktat skyddsrummen och märkt att vi inte kommer åt allt vi behöver på grund av förråden som finns där och därför har vi valt att avveckla dessa förråd tills vidare, säger Dan Söderhom, ordförande för brf Bosvedjan.

De drabbade har enligt Dan Söderholm reagerat med blandade känslor men menar att beslutet är nödvändig för föreningen.

– Rådet är att man ska kunna rusta upp skyddsrummen på 48 timmar och nu säger boenden att de inte klarar av att tömma sina förråd på en vecka, säger han.

Inte nödvändigt i nuläget

Enligt MSB är det inte aktuellt att ställa i ordning skyddsrummen än, men Dan Söderholm anser att det lika gärna kan ske nu.

– Nån gång måste fastighetsägaren ta ett ansvar för det här. Jag får hellre skit från de som har förråden än att vi inte kommer in i förråden vid ett riktigt larm, säger han.

Hör ordförande Dan Söderholm i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västernorrland och kriget i Ukraina

Mer i ämnet