Foto: Erik Mårtensson, TT

Brandvarnarens dag – så testar du din brandvarnare

Uppdaterad
Publicerad

I adventstider är brandrisken i hemmet hög. 1 december är brandvarnarens dag för att uppmärksamma rutinerna för att undvika brand.

En undersökning som MSB har genomfört visar att 97 procent av alla hem har en brandvarnare. Däremot säger 35 procent att de aldrig testar den.

– Vi behöver testa brandvarnaren, helst en gång i månaden. Brandvarnare kan ge dig den extra minut du behöver för att rädda liv, varna andra, larma eller släcka, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.

Räddar liv

Försäkringsbolaget Folksam uppger att avsaknad av fungerande brandvarnare är orsaken till många dödsbränder.

– Vi vet att det saknats brandvarnare i över fyrtio procent av alla dödsbränder, och en stor del av dessa hade sannolikt kunnat förhindras om det funnits brandvarnare uppsatta. Om dessutom de nu gällande rekommendationerna även hade gällt brandvarnare i sovrummen hade ytterligare sex procent av dödsolyckorna kunnat förhindras, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på försäkringsbolaget Folksam.

Spisen – en brandfara

– De flesta känner nog till riskerna med levande ljus och att man måste vara försiktig med ljusstakar med mossa samt släcka ljusen när man lämnar rummet. Men den senaste forskningen visar att spisar är ett ännu större problem, så det finns all anledning att tänka på detta under julstöket, säger Thomas Gell, kanslichef på Styrelsen för Svensk Brandforskning.

Timer på mobilladdaren

Andra brandfaror i hemmet är telefonladdare som sitter i över natten och lock/plattänger som glöms bort.

”Svenskarna & trygghet 2018”, en undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av larmföretaget Verisure visar att var fjärde västernorrlänning har glömt att släcka levande ljus . Nio av tio låter mobiltelefonen eller surfplattan sitta i laddaren under natten.

– Man ska komma ihåg att vissa enheter kan bli väldigt varma vid laddning, vilket medför en brandrisk. Därför uppmuntrar vi till att exempelvis installera en timer som stänger av elförsörjningen efter en timme eller två, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.

Om att testa brandvarnare

Du testar brandvarnare genom att trycka på testknappen. Då testas brandvarnarens funktion, inklusive att batteriet fungerar. Du får en signal som kvitto på att den fungerar. Om brandvarnaren inte ger ifrån sig en signal när du trycker på knappen kan batteriet vara slut och då behöver du byta ut det. Hjälper inte det kan du behöva byta ut hela brandvarnaren. 

Testa brandvarnare:

• en gång i månaden

• när du satt upp en ny 

• när du bytt batteri

• när du varit bortrest en längre tid (en till två veckor)

• när du gjort rent den

Man ska aldrig testa en brandvarnare med öppen låga eller rök. Röken kan smutsa ned varnaren. Test med öppen låga kan skada brandvarnaren samt innebära fara för omgivningen. 

När man trycker på testknappen aktiverar också batteriet. Batterier kan tappa sin laddning om de inte aktiveras på länge. Risken finns då att batteriet laddar ur helt utan att brandvarnaren ger ifrån sig någon varningssignal.

Källa: MSB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.