Att vara god man innebär att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan handla om att betala räkningar, hålla kontakt med myndigheter och hälso- och sjukvård.
– Det är personen med behovet som avgör hur insatserna kan komma att se ut. Men framför allt handlar det om att sköta ekonomin genom att hjälpa till att betala räkningar, deklarera, teckna försäkringar och söka ersättningar som huvudmannen har rätt till, säger Åsa Pålsson Stråe.
Många väntar på stöd
Men det är många som väntar på att bli tilldelad en god man, bara i Örnsköldsvik handlar det om 52 personer.
– Vi har en ändrad trend i samhället. Man har inte tillräckligt med tid att ge till den som har behov, säger Åsa Pålsson Stråe.
Bred informationskampanj
Det är inte ovanligt att en god man har flera huvudmän. Trots det räcker alltså antalet gode män inte till. För att väcka intresse kring uppdraget försöker därför överförmyndarenheten nå ut med information på bred front.
– Vi annonserar på kommunens hemsida, både externt och internt. Vi syns på sociala medier och på digitala skärmar i Örnsköldsviks centrum. Den här veckan ska vi också visa upp oss under Psykeveckan, säger Åsa Pålsson Stråe.