Närbild på en räkning och ett porträtt på Åsa Pålsson Stråe

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Örnsköldsviks kommun försöker locka fler att engagera sig som god man. Hör Åsa Pålsson Stråe, chef på överförmyndarenheten i Örnsköldsvik, förklara vad det innebär att vara god man och vem som kan bli det. Foto: Jessica Gow/TT, Samuel Pettersson

Stor brist på gode män i Örnsköldsvik – riktade insatser ska locka fler

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på gode män i kommunerna är stor.

I Örnsköldsvik pågår ett arbete för att locka fler att engagera sig.

– Förhoppningsvis når vi fler som vill ta ett uppdrag som god man, säger Åsa Pålsson Stråe, chef på överförmyndarenheten i Örnsköldsvik.

Att vara god man innebär att ta tillvara en persons juridiska och ekonomiska rättigheter. Det kan handla om att betala räkningar, hålla kontakt med myndigheter och hälso- och sjukvård.

– Det är personen med behovet som avgör hur insatserna kan komma att se ut. Men framför allt handlar det om att sköta ekonomin genom att hjälpa till att betala räkningar, deklarera, teckna försäkringar och söka ersättningar som huvudmannen har rätt till, säger Åsa Pålsson Stråe.

Många väntar på stöd

Men det är många som väntar på att bli tilldelad en god man, bara i Örnsköldsvik handlar det om 52 personer.

– Vi har en ändrad trend i samhället. Man har inte tillräckligt med tid att ge till den som har behov, säger Åsa Pålsson Stråe.

Bred informationskampanj

Det är inte ovanligt att en god man har flera huvudmän. Trots det räcker alltså antalet gode män inte till. För att väcka intresse kring uppdraget försöker därför överförmyndarenheten nå ut med information på bred front.

– Vi annonserar på kommunens hemsida, både externt och internt. Vi syns på sociala medier och på digitala skärmar i Örnsköldsviks centrum. Den här veckan ska vi också visa upp oss under Psykeveckan, säger Åsa Pålsson Stråe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.