Gunder Lidén och en hoppande lax.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunder Lidén, ordförande för Sollefteå Fiskevårdsområde, menar att laxbeståndet i Ångermanälven har minskat radikalt. Foto: Aisha Sundgren/SVT

Brist på lax i Ångermanälven – laxfisket stoppas i andra älvar

Publicerad

Läget för laxen i Östersjön är sämre än någonsin, med en historiskt låg fiskekvot. Förra veckan stoppades yrkesfisket i Luleälven på grund av det låga laxbeståndet, och även i Ångermanälven är det dåliga laxfångster i år.

– Läget är minst sagt akut, säger Thomas Johansson från organisationen Östersjölaxälvar i samverkan.

SVT Nyheter Västernorrland har tidigare rapporterat om att vildlaxen i svenska ostkustälvar är nere på oroväckande låga nivåer.

Då berättade SVT även om hur uppvandringen av lax i vissa östersjöälvar minskade till en femtedel år 2023 jämfört med för några år sedan. Minskningen märks bland annat i Ångermanälven.

– Vi har fått upp 60 laxar här nu, för två år sedan var det 230 under samma period, säger Gunder Lidén, ordförande för Sollefteå Fiskevårdsområde.

Strömmingsbristen ses som orsak

Thomas Johansson arbetar på organisationen Östersjölaxälvar i samverkan. Det är enligt honom få laxar som återvandrar till östersjöälvarna, utan många laxar dör till havs.

Han menar att den största orsaken till det låga antalet laxar i bland annat Ångermanälven inte egentligen är laxfisket, utan sill- och strömmingsfisket.

– Det som händer ute i havet är att det är födobrist på strömming och sill. Nu är kvoterna för lax tio gånger mindre än det har varit, men sill och strömmingsfisket har bara ökat och det är motorn i hela Östersjön, säger Johansson.

På frågan om han tror att laxfisket riskerar att stoppas i Ångermanälven svarar han dock nej.

– Det tror jag inte, det är ett odlat bestånd av lax i Ångermanälven. Däremot i de andra vildlaxälvarna, säger han.

Laxen i Östersjön

  • De senaste 20 åren har de svenska laxbestånden i Östersjön ökat, men 2023 skedde ett tydligt trendbrott då färre laxar återvandrade i flera av de svenska älvarna.
  • Minskningen 2023 verkar bero på lägre överlevnad till havs för laxen.
  • Flera faktorer kan påverka laxens överlevnad till havs, såsom sjukdomar, säl och skarv som äter laxen, och brist på föda.
  • Sill och strömming är en viktig föda för laxen. Förekomsten av sill/strömming kan påverka laxens överlevnad under dess första tid i havet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.