En delad bild som består av två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som står framför en gul byggnad, omgiven av träd och parkerade bilar. Den högra sektionen visar en snöig väg där människor står. En person ligger på marken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Pallin-Cox från Brottsofferjouren menar att det är viktigt att våga och orka stå kvar när en närstående drabbats av det värsta – här ger han tips till till både offrens och gärningsmännens anhöriga. Foto: Patric Sellén/SVT, privat

Brottsofferjouren: Tre råd till anhöriga till offer och gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Antalet brottsoffer för gängkriminaliteten i Sverige har fördubblats de senaste tre åren. Det bekräftar Brottsofferjouren.

– Och även antalet anhöriga som söker sig till oss har ökat i samma utsträckning. Det gäller anhöriga både till brottsoffer och till gärningsmän som också kan fara väldigt illa, säger Olle Pallin-Cox som jobbar för Brottsofferjouren nationellt.

Olle Pallin-Cox var inbjuden som föreläsare vid den årliga brottsofferkonferensen i Västernorrland, som hölls i början av november.

– Det är många som drabbas vid varje enskilt tillfälle när våldsbrott sker. Både med anknytning till offren och till förvarna. Som anhöriga till en dömd våldsbrottsling är du oskyldig för de gärningar som begåtts, men skuld- och skamkänslorna kan vara svåra. Liksom bemötandet från omvärlden som kan vara väldigt oförstående och dömande, säger han.

Men det finns hjälp att få, både för offren för våldsbrotten och för närstående till de inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Nacksta

Mer i ämnet