Foto: SVT

Barn och unga mår allt sämre

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler söker hjälp hos barn- och ungdomspsykiatrin i länet. Trycket är hårt och ärendena är ofta mer komplexa än tidigare.

– Vi vet att barn och unga mår sämre psykiskt och jag tror att vi måste fundera i samhället över vad det är som gör att den psykiska ohälsan ökar,  säger länsverksamhetschefen för BUP,  Lena Berglund Friberg till SVT.

Flera rapporter visar att psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna ökar. Tillströmningen till BUP ”ökar hela tiden”, säger Lena Berglund Friberg. Och länssiffrorna visar på mer än en fördubbling i åldern 10-17 år.

Val 2018 – #dinröst

Fler har ångest och depressioner

Siffror från Socialstyrelsen visar att antalet barn och unga med psykisk ohälsa i länet ökat stadigt. Från strax över 914 år  2006 till drygt 1900 under  2016. Bland annat ökar andelen barn med neuropsykiatriska diagnoser, som t ex ADHD, men fler kommer också med ångest och depressioner.

– Det kan handla om att man har svårt att sova, man är håglös och man vill ingenting. Frågan är hur tar man sig ur sådana tillstånd innan det blir en djupare depression, säger hon.

Spår fortsatt ökning

Enligt en rapport från Socialstyrelsen, ”Utvecklingen av psykisk ohälsa bland barn och unga vuxna” är det sannolikt att den psykiska ohälsan kommer att fortsätta öka åtminstone en tid framöver, eftersom studien visar att nya sjukdomsfall ofta blir långvariga.

– Jag är jättebekymrad över det. Just att vi har långa väntetider och inte kan hjälpa till i den omfattning vi skulle önska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet