Aluminiumsmältverket Kubal är det enda i Sverige. Aluminiumet hamnar i svenska bilar, båtar och byggnader. Det ägs av ett av världens största aluminiumföretag som kontrolleras av den kontroversiella, Putinnära oligarken Oleg Deripaska. Företaget är inte satt under sanktioner.
Oleg Deripaska, som personligen är under sanktioner i USA och EU, har av USA anklagats för bland annat penningtvätt och mord, gärningar han förnekar. Enligt ukrainska åklagare har Kubals ryska moderbolag Rusal levererat råvaror till ryska vapenindustrin och bland Deripaskas bolag finns även en producent av militärfordon.
Kräver att staten tar över
Nu kräver Centerpartiet att Kubal omedelbart tas över av svenska staten.
– Moderbolaget Rusal är en del av den ryska militärapparaten och en väldigt viktig del av det ryska militärindustriella komplexet. Det är inte i grunden förenligt med svenska säkerhetsintressen att ett sådant viktigt bolag är under direkt kontroll från Moskva och av Putins militärapparat, säger Martin Ådahl.
Ska staten driva en aluminiumindustri?
– Helst inte. Men det är sämre att den ägs och kontrolleras av Moskva i en sådan säkerhetssituation som vi har i Europa nu.
Utrikesministern: ”Svår fråga”
Utrikesminister Tobias Billström (M) vill inte kommentera frågan om ett eventuellt förstatligande av den ryska Sundsvallsfabriken. Men han är öppen för att diskutera sanktioner mot rysk aluminium.
– Det är en svår fråga. Regeringen vill gärna se att vi utökar sanktionsregimerna och det här är ett sådant område. Men jag kan inte här och nu säga vad som kommer att stå i nästa sanktionsbesked. Däremot vill vi gärna arbeta med den här frågan, säger Tobias Billström.
Rusal kommenterar uppgifterna:
Anna Matsegora, Rusals internationella presschef, skriver i ett mejl till SVT att ”När det gäller alla möjliga åtgärder mot det ryska aluminiumet i allmänhet hoppas vi på ett balanserat och rimligt tillvägagångssätt från EU:s myndigheter, eftersom de främsta offren för sådana åtgärder inte bara kommer att vara våra företag utan även många små och medelstora europeiska företag i efterföljande led vilket är grunden för den europeiska ekonomin – 70 % av omsättningen och 92 % av sysselsättningen i den europeiska aluminiumindustrin – det vill säga vanliga människor som förlorar sina jobb och sin familj. Vi är övertygade om att dessa människors intressen bör ha högsta prioritet vid beslut med långsiktiga konsekvenser.”
Oleg Deripaska kommenterar uppgifterna:
En talesperson för Oleg Deripaska skriver i ett mejl att ”Uppfattningen att herr Deripaska är pro-Putin är felaktig, precis som alla andra anklagelser om att herr Deripaska ska ha varit nära Vladimir Putin eller Kreml.” Enligt talespersonen äger Deripaska heller ”inga vapenföretag”.