Två tjejer i ett köpcenter som ler och tittar på reportern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle du kunna tänka dig att dejta i TV? Och kan man bli för gammal för att dejta? I klippet hör du några Sundsvallsbor svara på reporterns kärleksfrågor. Foto: Eric Heller/SVT

Chatt med kärleksexperten Jacqueline Joo

Uppdaterad
Publicerad

Kärlek och relationer kan vara svårt – och alldeles underbart. På fredagen svarade relationsexperten Jacqueline Joo på publikens frågor på ämnet.

Chatt: Ställ din fråga om kärlek och relationer

Göran • Personens genetisk arv och uppväxt miljön påverkan på kärlek och relationer? Män och kvinnor som Aldrig träffar en partner? Vad beror det på? Slumpen? Arv? Miljön? Samhället?

Vår uppväxt skapar vårt anknytningsmönster och det är en central roll i hur vi visar och tar emot kärlek, väljer vår partner (vi tenderar ofta att välja någon med motsatt anknytningsmönster även om det inte gäller alla givetvis) och fungerar i kärleksrelationer. Jag tror absolut även att gener, så som t.ex. våra immungener, har stor inverkan i hur vi väljer partner. Det finns det studier på att vi omedvetet rent "biologiskt" väljer en partner som har en annan immunologisk genuppsättning än oss själva. Att man aldrig träffar någon beror inte på slumpen, det beror utifrån min erfarenhet mycket på att man låtit omedvetna mönster styra ens handlingar och relationsskapande/icke relationsskapande.

Pinnat inlägg

Hej!
Kärlek och relationer är en del av mångas vardag - men kärleken kan väcka frågor.
Vad funderar du över när det kommer till just detta? Passa på att ställ dina frågor till kärleksexperten Jaqueline Joo, som svarar på frågorna från klockan 15.00 i dag.

Tack för era frågor - jag hoppas ni fått något att fundera på i mina svar. Önskar er alla en bra helg! :)

X • Kärlek och tillit har jag mkt svårt att känna. Sviken som barn, misshandlad i ett fd äktenskap, och utsatt för bedrägeri som äldre.
När man blivit illa hanterad av andra människor, hur ska man någonsin få kontakr med alla sina känslor mer?

Först av allt, det är hemskt det du utsatts för och jag lider verkligen med dig. Jag förstår att du valt att stänga ner/av - det är ofta en strategi våra kroppar använder sig av när det blir för mycket svåra känslor på en gång. Men det är bara du, och ingen annan än just du, som kan bli vän med dig själv och dina känslor igen. Du behöver lära känna ditt Lilla Jag igen, ni måste bli ett team. Den lilla inom dig som bär på allt den varit med om, den som är rädd, som blivit sviken, sårad, utnyttjad. Du måste lära dig att ta hand om den Lilla och hjälpa den att samla mod till att våga öppna upp sig igen och kunna etablera nära relationer som GER istället för att TA. Jag tror att traumaterapiformer, som t.ex EMDR, DBR, Somatisk terapi, tillsammans med klassisk samtalsterapi kan hjälpa dig att hitta tillbaka igen så att du får hjälp med att bearbeta dina svåra minnen och kunna bli emotionellt läkt och mer fri. Titta även på Youtube och Instagram, det finns många bra experter där ute som pratar om just trauman och barndom; Gabor Maté, Bessel van der Kolk, Nicole LePera m.fl. som har bra insikter kring detta.

Kalle • Kan inte bli kär. Har haft många partners, i relation och sexuellt. Men blir inte kär. Jag vill bli kär och känna den känslan men det går inte. Tjejerna blir alltid sura/arga på mig för att jag inte får känslor. Tycker dom är jätte snälla och vill vara en sån som har livspartner och kärlek. Kan det vara så att jag inte kan bli kär?

Kärlek och känslan av att vara kär är oerhört komplex och vi har många förutfattade meningar om hur det ska kännas när man är regelrätt kär. Men kärlek känns olika för olika personer. Och ibland kan man bli emotionellt avstängd både pga tidigare upplevelser/mindre emotionella trauman i uppväxten eller tidigare relationer m.m. Hade u kommit till mig som klient hade jag velat börja med att höra hur du hade det när du växte upp? Hur du ser på känslor överlag? Hur du kan identifiera, känna och uttrycka dem. Hur dina ex-relationer har sett ut. m.m. För du låter emotionellt sluten, och jag vill se var någonstans på vägen du omedvetet bestämde dig för att stänga ditt hjärta. Eller, kanske är du inte alls stängd, du kanske bara känner och uttrycker kärlek på ett helt annat sätt. Det är ett utforskande du behöver göra, och gärna med input från en utomstående professionell person.

Hannah • Min man mår jättedåligt och säger att det beror på mig. Han har nu varit känslomässigt otrogen med en annan kvinna. Ska jag flytta på mig så de får försöka eller ska jag stanna och slåss? Han har gått med på att ge det ett försök till då vi har barn. Men jag vill så gärna att han ska må bra också. Vad göra?

Om ni inte redan gör det, gå i parterapi så ni gemensamt får bena ut hur du dels ska kunna känna tillit till honom, men också hur han behöver jobba på sig själv för att må bra igen. Det är INTE din uppgift att vända hans mående. Det låter som att du blir skuldbelagd här. Och jag undrar nyfiket vad han menar när han säger så, egentligen?
Vad kan ni som par göra för att vända detta och kunna gå vidare starkare, är snarare frågan? Och du behöver även ställa dig frågor som: Hur mår jag i detta? Vill JAG stanna? Vad behöver jag för att stanna?
Det är inte du som svikit, det är han. Så våga känna inåt och ställ krav. Ni måste kommunicera noga kring detta och då kan en parterapeut vara precis det ni behöver för att kunna inse vilken väg som är rätt att gå.

Jessica • Vill så gärna ha en partner och vara kär. Har haft en partner förut men blev dumpad och nu vågar jag inte träffa någon. Vet inte hur jag ska göra. Är rädd för att bli sårad, men vill bli kär igen. Hjälp

Åh, jag förstår hur du känner. Det är enormt tungt att bli avvisad och ibland kan det ta lite tid att bearbeta just en separation som väckte mycket starka känslor. Den rädslan är helt normal och vanlig, men den sätter också käppar i hjulet för dig och din framtida relation. Det är klart du ska bli kär igen! Och jag vet att du kommer att våga, så småningom. Kanske kan det vara en idé att söka hjälp utifrån, börja prata med folk du litar på och känner väl om din rädsla - eller sök professionellt stöd så att du får hjälp med att inte låta rädslan styra hela ditt kärleksliv.
Tänk på citatet: Friskt vågat - hälften vunnet! Att bli sårad är en del av livet, precis som att behöva gå igenom andra tuffa utmaningar. Om du klarar dig igenom detta kommer du klara dig igenom många fler utmaningar. Men det handlar om mod, och ibland behöver vi få dels sörja klart, dels få en lite push framåt av någon utomstående som kan få in en på rätt bana igen. Önskar dig all lycka och kärlek!

Anna • Det känns som att många skaffar barn som ett sätt att rädda sitt förhållande. Finns det nåt bakom detta?

Ja, eller bygger hus, renoverar eller startar andra stora projekt :) Allt för att slippa ta itu med det som ligger under ytan och puttrar.

Men, just barnfrågan handlar ibland också om biologiska och sociala faktorer som t.ex: "Vi har varit ihop länge nu, alla andra börjar skaffa barn, vi borde väl också göra det?!..." Istället för att känna "Är vi som par starka nog att klara av några enormt slitsamma småbarnsår?".

Tilläggas ska också att om en relation är halvdålig, men man börjar bli till åren, skaffar nog en del personer barn för att i alla fall få sina barn innan det är för sent - partnern kan man ju byta ut längre fram. Och det finns i vissa fall kanske ändå en bra poäng med det, så länge relationen inte är osund/destruktiv.

Samantha • Blir så less på alla kärleksfilmer och att det alltid är så perfekt. Mitt förhållande känns inte bra jämförsvis.. vad kan man göra för att känna sig mer trygg i sitt förhållande och inte jämföra?

All populärkultur och sociala medier är som uppbyggt för att du ska jämföra. Och just denna ständiga jämförelse-process som vi håller på med skapar stress. Inom psykologin kallas det för additionsstress, vi lägger ihop allt vi ser alla andra gör/hur deras relationer är/hur Hollywood framställer kärlek m.m. och tänker att allt det där är det man ska ha i en och samma relation. Men så ser ju inte verkligheten ut. En relation kan gå upp och ner, det är inte som på film, MEN det ska vara allra mest bra, annars är det inte en sund relation. Ofta beror denna jämförelse på att man inte själv är trygg, har osäkerhet kring vad man känner/behöver/vill ha i en relation och inte har en fullt utvecklas sk. "inre kompass" som man kan luta sig mot. Och när det saknas så börjar man vända blicken utåt och hämta svar där, i stället för inom sig. Du behöver öva upp din inre kompass och din egen trygghet, först då kan du släppa denna jämförelse. För när du vet att du mår bra i en relation med en person som känns rätt för dig, har du redan "vunnit" det viktigaste för dig.

Arg singel • Varför blir jag alltid irriterad och arg på mina partners? De kan göra samma sak som kompisar eller familj men då bryr jag mig inte. Blir alltid väldigt irriterad på partnern. En av anledningarna till att jag är singel

Dina vänner väcker inte ditt anknytningsmönster till liv. Du har inte heller en lika emotionell och sårbar relation med dina vänner som med en partner. Det betyder att du inte blir lika lätttriggad, som med en partner, för ditt "innersta lilla jag" står inte på spel i samma utsträckning. Och i din grundfamilj (den du är uppväxt i) har du ofta ett mönster du förhåller dig till och en roll du besitter. Därför blir kanske inte din ilska så framträdande där? Jag hade velat utforska när din ilska väcks i relation till din partner och hur den uttrycks, samt om du är medveten om ett mönster i detta. Ibland blir vi också irriterade och arga på en partner för att de är olika oss själva och hur vi vill leva, ibland behöver vi lära oss att anpassa oss och kompromissa och ibland behöver vi lära oss att vi inte funkar bra i längden med vissa personer just pga att de triggar vissa känslor inom oss om och om igen. Gå och prata med en professionell person inom området, för du ska inte behöva vara singel pga att du blir ständigt arg. Utforska fenomenet - du kommer lära dig massor om dig själv!

Långvarig partner • Mina förhållanden brukar alltid dö ut efter ca 3 år. De blir mer som rumskompisar än partners. Varför?

Anledningen till att just dina relationer tar slut däromkring är så klart mycket svårt för mig att svara på utan att jag får samtala med dig kring hur de relationerna har sett ut och hur de har tagit sig i uttryck.
Rent generellt kan jag säga såhär dock:
Den kemiska förälskelsen tenderar sällan att hålla i sig mer än max ca 18 månader. Därefter krävs det betydligt mycket mer jobb i relationen för att hålla lågan och lusten vid liv. Nu spekulerar jag bara, helt utan att veta bakgrunden till att dessa relationer har tagit slut, men kan det bero på att ni/en av er slutade "jobba" på relationen? Att känslorna sakta dog med åren för att glöden successivt försvann och ni inte aktivt tog tag i att lära känna varandra mer, upptäcka nya saker ihop, fortsätta gå på dejt, fortsätta experimentera sexuellt, fortsätta samtala om nya ämnen.
En annan vanlig faktor till att relationer ofta dör ut i så "tidigt" stadie (allt beror ju på hur gamla man är) är att man initialt kan ha haft en stark attraktion och förälskelse men inte så mycket mer än så. Och med tiden visar sig olikheterna allt mer och mer när det kommer till hur man vill leva sitt liv, hur man kommunicerar, hur man vill spendera tid med/utan sin partner, olika intressen osv. När förälskelsen dött bör oxytocinet som ger den långvariga trygga kärleken öka, men för att det ska ske kan man lite lättvindigt säga att det krävs en trygg stark grund av gemenskap och samhörighet och mycket närhet. Har man olika liv och olika syn på hur en relation ska vara så infinner sig inte det, och då tar relationen slut.

John 47år • Jag har nu i vuxen ålder under de senaste 6månaderna, förstått att de problem med relationer jag har/haft kan härledas till en trasslig uppväxt som barn, innehållandes både alkohol och drog beroenden hos mina "föräldrar" och flera skilsmässor som gjort mig till en otrygg person som gör sig påmind även nu. Jag övertänker saker, känner av stämningar, varför gör min partner så, vad kommer hända då, gör jag rätt, är jag bra, duger jag, kommer jag bli lämnad. Kan i perioder ha väldiga närhetsbehov, kramar, pussar m.m och kan om mina närhets försök inte blir besvarade/avvisade bli att jag inte söker någon närhet alls, ger som upp. Har problem att prata känslor, visa känslor och har förstått att det har att göra med att när jag var liten inte hade någon att gå till med mina funderingar/problem så jag har lärt mig att behålla dom inom mig själv.
Ville bara säga att det kan finnas historik som gör att man famlar även i vuxen ålder.

Exakt så är det John, vad fint att du delar med dig! Vår uppväxt och hur våra känslomässiga behov som barn blev bemötta av våra anknytningspersoner (vilket oftast är våra föräldrar) är grunden för hur vi både ser på oss själva som älskvärda eller inte, vilka strategier vi anammar för att få kärlek och hur vi lärt oss att visa/inte visa saker inom oss för att bli älskade och bekräftade. Du har kommit långt i din analys till varför det blivit som det blivit för dig och jag tror att med en utomstående professionell, som är specialiserad på anknytning och relationer, kan du komma ännu längre och även bryta dessa mönster så du får den kärleksfulla trygga relation du har behov av.

Jacqueline Joo är kärleks- och relationsexpert. Under fredagen svarade hon på publikens frågor i ämnet. Foto: Pressbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.