Fyra elever sitter vid ett bord och spelar memoryspelet de designat i sitt UF-företag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när de fyra tjejerna från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall visar upp sitt kompismemory, ett spel designat för att lära barn om vänskap och respekt. Foto: David Lindström/SVT

De brinner för att motverka mobbning – skapade kompismemory för barn

Uppdaterad
Publicerad

Kan man lära barn att vara snälla mot varandra med hjälp av ett spel? Det tror fyra gymnasieelever från Sundsvall, som i sitt UF-företag har skapat ett kompismemory.

– Vi såg det som en chans att skapa en förändring, säger Tilde Sjöberg.

Tilde Sjöberg, har tillsammans med kompisarna Filippa Pihlström, Mina Borg och Alice Hellman från Hedbergska gymnasiet i Sundsvall tagit fram ett minnesspel genom sitt UF-företag. Men i stället för att bara matcha vanliga bilder handlar deras kompismemory om att para ihop kort med positiva budskap som ska lära barn hur man behandlar varandra och är en bra kompis.

Möte med Friends

Redan tidigt i processen hade tjejerna ett möte med den mobbningsförebyggande organisationen Friends för att utforma rätt budskap på korten och fördjupa information om mobbning.

Spelet är utformat för barn i åldrarna 2-6 år och varje kort bär ett budskap om hur man behandlar andra och är en god vän. Målet är att motverka mobbning och skapa en trygg miljö där både barn och vuxna kan prata öppet om känslor och svåra samtalsämnen.

– Vi ville skapa något som var både roligt och utbildade på samma gång, säger Alice Hellman.

Fakta UF-Företag

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har de utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande.

Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Källa: Ung Företagsamhet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.