Gårdagens spektakulära aktion av miljöorganisationen Greenpeace mot SCAs fabrik i Östrand i Timrå väckte stor uppmärksamhet både hos media och allmänhet.
Ett 40-tal aktivister rullade ut banderoller, kedjade fast sig och blockerade infarten till fabriksområdet i protest mot att SCA enligt Greenpeace avverkar i områden som av myndigheter pekats ut som skogar med ”särskilt höga ekologiska bevarandevärden”.
”Väljer konfrontation”
SCA hävdar å sin sida att Greenpeace schablonmässigt vill stoppa avverkningen i vissa områden.
– Vi kan inte se att det är vettig naturvård ens en gång. Jag tycker att vi tidigare har haft en dialog med Greenpeace, men nu väljer de konfrontation i stället, säger koncernens kommunikationsdirektör Björn Lyngfelt.
Polisanmält
SCA polisanmälde aktionen och samtliga deltagare i demonstrationen misstänks nu för olaga intrång alternativt egenmäktigt förfarande.
Parterna har alltså diametralt olika uppfattningar i frågan. Frågan är: vem har rätt och vem har fel?
Som så ofta beror det på till vem man ställer frågan.
För mycket gammelskog averkas
Enligt Naturvårdsverkets sakkunnige på skyddade områden, Olle Höjer, har Greenpeace rätt – men också fel.
– De har rätt i att det rent generellt avverkas skyddsvärd skog i för stor utsträckning i Sverige i dag. Det finns en problematik där och det är bekymmersamt, säger han.
– Men när man indikerar att all skog i de här aktuella trakterna måste skyddas så har man fel. Det är det inte fråga om i normalfallet utan det handlar om att skydda vissa delar. Skogsbruket kan i normalfallet fortgå i värdetrakter. Exempelvis kan avverkning av planterad skog bidra till att återställa skogen.
Komplex fråga
Niklas Åberg, skogskonsulent vid Skogsstyrelsens Sundsvallskontor, menar att frågan är komplex.
– Det beror på strukturen, och vilken eller vilka arter man pratar om. Vissa arter och trädslag kan klara sig bra vid avverkning eller gallring av skyddsvärd skog, medan andra inte gör det. Det är väldigt svårt att ge ett entydigt svar på om det i alla lägen är negativt för de ekologiska bevarandevärdena att skyddsvärd skog fälls. Det varierar alltså från område till område, säger Niklas Åberg.
”Ju mer man vet desto svärare blir det”
– Rent generellt kan man säga att ju mer man läser in sig på det här området desto svårare blir det, desto fler blir parametrarna att väga in i sammanhanget, fortsätter han.
Men det faktum att för mycket gammelskog avverkas i Sverige totalt sett beror inte på okunskap enligt Olle Höjer.
– Kunskaperna finns, det är inte det det beror på, säger han.