På lekplatsen i centrala Örnsköldsvik rusar barnen runt och leker. Här är det numer förbjudet att röka. Detsamma gäller vid andra utrymmen som allmänheten har tillgång till som uteserveringar, väntplatser för kollektivtrafik och vid entréer. Lena Söderlund som tagit sitt barnbarn till lekplatsen tycker att det är jättebra med den nya lagen.
– Barnen är ju runt om kring. De står ju inte bara vid en person och då är det ju lätt att de får i sig av röken och det gillar inte jag.
Marianne Örberg har också tagit sig till lekparken med sina barnbarn och håller med om att den nya lagen är bra.
– Det är inte trevligt att sitta på uteserveringar vilket man vill när det är soligt. Alla som röker sitter ju där också och då får man röken på sig. Det är jättetrist på sommarhalvåret.
Tydlig skyltning
Det är den som äger eller disponerar över en lokal eller ett område utomhus ansvarar över att rökförbudet följs genom att tydligt skylta om detta. Samtidigt har kommunerna tillsynsansvar över de rökfria miljöerna.
– Vi kommer inte att jaga folk för att se till att de följer lagen men vi kommer naturligtvis att snegla på det och föra en dialog och förklara varför lagen finns, hur vi ser på den och vad som kommer att krävas på grund av den, säger Patrik Svensson som är chef på miljö- och hälsoenheten på Örnsköldsviks kommun.
Om någon bryter mot lagen
På platser där rökförbud råder är det den som ansvarar över området som också ansvarar över att rökförbudet efterlevs. Om någon trots tillsägelse röker där det inte är tillåtet, får personen avvisas, men det är bara poliser och ordningsvakter som har rätt att avlägsna personer.
– Nu hoppas jag att vi inte ska behöva hamna där. I grund och botten är lagen till för dem som är överkänsliga mot rök ska få tillgång till lekparker, åka buss och sitta på uteserveringar utan att vara störd av rök. Det är grundplåten i lagen och det är viktigt att komma ihåg, säger Patrik Svensson.