Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnokliniken. Foto: Thomas Sundberg SVT

”Den svenska sommarsemestern är helig” – därför får hyrpersonalen så hög lön

Uppdaterad
Publicerad

På mödrahälsovården i Örnsköldsvik har barnmorskorna kämpat i flera år för att få upp sina bottenlåga löner. Att stafettpersonal erbjuds 95 000 kronor i månaden för sommarvikariat har fått den ordinarie personalen att ilskna till rejält.

– Den svenska sommarsemestern är helig och alla vill vara lediga i juli. Därför blir priserna därefter, säger ansvariga chefen Marju Dahmoun.

Marju Dahmoun, länsverksamhetschef för kvinnosjukvården, konstaterar att det just nu råder brist på barnmorskor i hela landet och att konkurrensen är hård. Detta har i sin tur drivit upp lönerna för inhyrd personal.

I Örnsköldsvik och Sundsvall har detta lett till en situation där stafettbarnmorskor som tar ett sommarjobb erbjuds 95 000 kronor i månaden. Samtidigt ligger barnmorskorna i Västernorrland i botten i löneligan i hela Sverige.

Chefen: Alternativen lika dyra

För Region Västernorrland hade alternativen till att ta in dyra stafettbarnmorskor dock blivit lika dyra, menar Marju Dahmoun som är länsverksamhetschef för kvinnosjukvården.

– Det kostar minst lika mycket att låta vår egen personal gå in extra och vi föredrar att personalen tar semester, säger hon till SVT Nyheter.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.