Foto: TT

Diskriminering om personal inte får arbete

Uppdaterad
Publicerad

I P4 Västernorrlands granskning kommer det fram att hemtjänstpersonal diskrimineras på grund av etnicitet. I ett av fallen har en enhetschef avstått från att anställa sommarvikarier med utländsk härkomst.

– Det låter för mig som diskriminering, säger Håkan Jönson, professor vid Lunds universitet.

Håkan Jönson är professor vid Socialhögskolan, Lunds universitet, och har skrivit en rapport från 2006 om vårdtagares skepsis och motstånd mot personal med utländsk härkomst i Helsingborg. I rapporten nämner han en granskning som Sveriges Radio Front i P3 gjorde 2005 där 16 av 20 enhetschefer i Stockholmsområdet kunde se till att omsorgstagare endast skulle få besök av helsvensk personal. Efter P4 Västernorrlands liknande granskning går det att konstatera att det fortfarande ser ut såhär i landet.

– Det förvånar mig lite grann. Efter att jag har lyssnat på reportaget verkar det ju som att det som har presenterats är att man allmänt har utländsk härkomst och inte med hänvisning till att inte förstå språket, vilket annars kan vara ett begripligt skäl, säger Håkan Jönson, professor vid Lunds Universitet.

Hemtjänstpersonal väljs bort

Äldreomsorgen domineras av utländsk personal

Håkan Jönson tror att det möjligen kan handla om att det skulle finnas färre personal med utländsk härkomst i Västernorrland men att i Skåne, Stockholm och Göteborg är det de utlandsfödda som bär den svenska äldreomsorgen.

– Det som har hänt är att det blir allt fler inom äldreomsorgen som har utländsk härkomst och då vänjer sig människor vid det, och möjligen är det så att det finns en eftersläpning i vissa delar av landet.

I radions granskning presenterades det att enhetscheferna i Västernorrland har lyssnat till vårdtagares önskemål genom att bland annat i planeringen skrivit in att personal med utländsk härkomst inte är välkomna till vissa omsorgstagare. I en kommun hade enhetschefen även tänkt på att inte anställa personal med utländsk bakgrund till sommaren.

TV: Soraya från Iran: ”Det är lite hemskt”

Diskriminering i samband med rekrytering

SVT: Får en enhetschef göra såhär?

– Det som diskuterades efter Fronts reportage var att om det var så att den här personalen inte fick jobb, och det antyds ju i det här reportaget, då är det en diskriminering på grund av etnicitet och det är ganska allvarligt.

LÄS MER: Diskriminering om personal inte får arbete

Jönson tror däremot inte att det faller in under diskrimineringslagen så länge det inte påverkar deras möjligheter att få jobba.

– Vid sidan av lagen är det här ett moraliskt problem, att personal kan känna sig utsatt och mobbad och i synnerhet om de känner att de inte har stöd från kollegor. Om man känner att man är lite ifrågasatt av annan personal, det kan finnas konflikter eller rasism på arbetsplatser, då blir det här mycket mer uppladdat och man blir mycket mer drabbad som personal.

Finns andra lösningar

Enligt Jönson har enhetschefer i Skåne försökt lösa det genom att prova att introducera personalen ändå.

– Låt oss säga att du har en person som har sagt: jag vill inte att det ska komma utlänningar för att de verkar opålitliga och man förstår de inte. Sen efter en tid säger man att nästa gång kommer jag ha med mig ”Amina”, och då såg man att det blev en jättefin kontakt mellan ”Amina” och ”fru Persson” och nästa gång kunde ”Amina” gå dit.

LÄS MER: ”Inget förbud för medborgare att ha önskemål”

I flera fall har den här praktiken lett till att flera äldre har skapat en bättre kontakt med personalen.

– Jag har pratat med personal som berättat att först var det någon som var skeptiskt mot mig och nu tycker de att jag är bäst av alla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänstpersonal väljs bort

Mer i ämnet