Kalvarna fick stå med sitt eget bajs till knäna. Foto: Länsstyrelsen Jämtland

Djur tvingades bo i bajs och bland kadaver

Uppdaterad
Publicerad

Sex kalvar hittades döda på en gård i Jämtland, och ytterligare två tvingades avlivas efter länsstyrelsens kontroll i mars i fjol. Andra djur gick med gödsel upp till knäna. Nu polisanmäls djurägaren misstänkt för djurplågeri.

När länsstyrelsen åkte till gården i fjol upptäckte man att det förekom allvarliga brister i djurens skötsel och att de utsatts för ett långvarigt lidande. Sex kalvar hade självdött på grund av behandlingen. Ytterligare två kalvar avlivades strax efter länsstyrelsens kontroll på grund av tillståndet de var i.

Bodde bland bajs och kadaver

Inte heller övriga djur på gården ska ha fått den tillsyn och skötsel som sig bör. De har enligt länsstyrelsen utsatts för lidande genom undermåligt foder vilket resulterat i att de var mycket under normalhull. Djuren tvingades uppehålla sig i utomhusliknande temperaturer och ena hornspetsen hade växt in i huvudet på ett av djuren. De tvingades också gå i kraftigt gödselbemängda utrymmen utan tillgång till torra och rena liggplatser. Vidare lät djurägaren kadavren ligga kvar bland de andra djuren.

Djurägaren har nu polisanmälts av länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.