• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör om situationen på djurhemmen. På bilden upphittade kattungen Mercedes och Eva Vikman Årblom på Sundsvalls djurhem Foto: Anna Beijron SVT

Djurhemmen överfulla med övergivna katter – ”Vi har ända upp till knäna fullt”

Uppdaterad
Publicerad

Problemet med hemlösa katter eskalerar, menar flera ideella föreningar som vill se en förändring i inställningen till katter.

– Det är alldeles för många katter just nu. Det är tungt och det är lång kö, berättar Eva Vikman Årblom på Sundsvalls djurhem.

Vi träffar henne i hemmet där hon själv tagit hand om en liten kattunge med brutet ben. Den svarta, livliga katten har fått namnet Mercedes.

Hon var först utdömd på grund av sitt brutna lårben, men med smärtstillande och tid har skadan läkt. Eva berättar om första mötet.

Kattungen Mercedes som flyttat in hos Eva Vikman Årblom Foto: Anna Beijron SVT

– Hon spann och spann. Det lät som vägarbeten. Den var så gullig, och idag mår hon mer än bra.

Ringer hela tiden

Eva Vikman Årblom har i många år varit engagerad i Sundsvalls djurhem, en ideell förening som startades 2005. De hjälper upphittade smådjur och försöker hitta nya, ansvarstagande ägare.

Det gäller framför allt katter och under hösten har många hört av sig och lämnat in katter som tycks sakna ägare.

– Vi får samtal hela tiden om honor som lagt ungar. Man känner sig så hjälplös för de är så många, säger hon.

Dumpat kattungar på bron

Även på Öbacka djurhem i Utansjö, Höga kusten, är man överhopad med djur som är övergivna.

En av kattungarna som lämnats på bron har fått namnet Lycka. Foto: Anna Beijron SVT

– På de nio år jag jobbat är det här den värsta säsongen. I två omgångar har folk ställt kattungar på bron, säger Lena Buhr som jobbar på katthemmet i Utansjö.

Hon berättar att kattungar tidigare hittats på soptippen, i en busskur och nu också på bron till djurhemmet.

Kö till djurhemmet

Föreningen Öbacka djurhem tar hand om och hittar nya hem åt cirka 130 katter per år. Men på grund av det stora behovet har man kö just nu.

Lena Buhr, djuransvarig på Öbacka djurhem Foto: Anna Beijron SVT

– Vi har runt 20 katter här nu och en kölista på ett tiotal katter som går ute. Men vi måste prioritera kattungarna, säger Lena Buhr.

Katter saknar status

På Sundsvalls djurhem har man jourhem där katterna placeras i väntan på ny ägare. Man tar inte emot förvildade katter.

– Det finns mycket mer katter än det finns ansvarsfulla kattägare. Man måste komma åt den här buskaveln, tycker Eva Vikman Årblom.

Både Lena och Eva menar att katter saknar status i dagens samhälle och att myndigheterna borde stifta nya lagar för att komma åt problemet som gör att djur lider.

KATTER I SVERIGE

Det finns ungefär 1,4 miljoner katter i Sverige. Fler än 700 000 hushåll i Sverige äger en eller flera katter. Man uppskattar att cirka 100 000 katter är hemlösa.

De hemlösa katterna är bortsprungna eller övergivna katter och deras avkommor. Katter som inte hålls av människor är utsatta för lidande. 

Hemlösa katter är framförallt ett djurskyddsproblem, men kan i viss mån också vara ett problem för omgivningen. Problemet uppstår på grund av att katter överges eller springer bort och på grund av att dessa katter kan föröka sig okontrollerat.

Samhället lägger stora resurser på att hantera ärenden med hemlösa katter. Djurskyddsorganisationerna gör också ett omfattande arbete med att ta hand om och finna nya ägare till dessajur.

Frivilligorganisationerna saknar dock resurser att ta hand om alla hemlösa katter.

(källa: Statens offentliga utredningar)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.