Domsjö Fabriker prisades under måndagen för sitt jämställdhetsarbete. HR-chef Jeanette Börjesson, jämställdhetsminister Åsa Regnér, VD Lars Winter och kommunikationsansvarig Monica Backerholm. Foto: Privat

Domsjö Fabriker prisas för jämställdhet

Publicerad

För sitt långsiktiga arbete med jämställdhet fick Domsjö Fabriker under Industridagen i Linköping motta Industrins Jämställdhetspris.

– Det är viktigt att ha duktiga kvinnliga förebilder, säger vd Lars Winter.

Glada och stolta fick Domsjö Fabrikers representanter HR-chef Jeanette Börjesson, vd Lars Winter och kommunikationsansvarig Monica Backerholm ta emot Industrins jämställdhetspris av jämställdhetsminister Åsa Regnér på måndagen i Linköping.

– Vi är givetvis mycket glada och stolta över denna fina utmärkelse. Det visar att vi är på rätt väg i vår utveckling av verksamheten, säger Lars Winter i ett pressmeddelande.

Domsjö Fabriker har gått från en manligt dominerad arbetsplats  till en mer modern organisation med kvinnor på alla driftavdelningar.

– Vi har under många år strävat mot att uppnå en ökad mångfald, för att tillvarata de kvaliteter som en jämnare könsfördelning samt etnisk och kulturell mångfald tillför.

Av de 400 anställda är 21 procent av medarbetarna kvinnor och på chefssidan är det 24 procent. Inom ledningsgruppen är nu kvinnorna fler än männen.

Industripriset är instiftat av Industrirådet, ett samarbete mellan fack och arbetsgivarorganisationer, och motiveringen lyder: ”Domsjö Fabriker tilldelas Industrins jämställdhetspris 2018 för sitt långsiktiga och metodiska arbete med jämställdhet. Företagets arbete grundar sig på ett synsätt där individen står i centrum, en vilja att attrahera den bästa kompetensen och att tillvarata och utveckla alla medarbetares kompetens samt en övertygelse om att jämställdhet bidrar till ökad effektivitet, större kreativitet och en stimulerande och utvecklande arbetsmiljö. Genom ett utvecklat samarbete med utbildningssystemet, från grundskolan till högskolan, tar företaget också sikte på framtida medarbetare i strävan efter att öka jämställdheten ytterligare.”

– Domsjö Fabrikers arbete visar att det inte finns några genvägar när det gäller jämställdhet utan att det handlar om ett kontinuerligt arbete för att föra utvecklingen framåt. Här är ledningens engagemang en viktig framgångsfaktor, säger Karin Bolling-Ferrel, Teknikföretagen och Industrirådet, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.