Anders Jansson vid en hemmamatch i Sporthallen 2013. Tre år senare går klubben i konkurs och nu väntar det rättsliga efterspelet.

Dragons ledning inför rätta – rättegång idag

Uppdaterad
Publicerad

Två SM-guld 2009 och 2011. Resten är en dyster historia av ekonomiska tillkortakommanden. Under onsdagen inleds rättegången mot basketklubben Sundsvall Dragons ledning som misstänks för grova bokföringsbrott.

I maj 2016 lämnades konkursansökan in till Sundsvalls tingrätt. Konkursen blev avslutningen på en idrottslig framgångssaga som präglats av såväl idrottsliga framgångar som storpublik på hemmaplan.

Men konkursen blev också startpunkten för en ekobrottsutredning som nu ska avgöras i tingsrätten. Den tidigare klubbdirektören Anders Jansson är i likhet med styrelseordföranden Anders Öhrn misstänkt för grova bokföringsbrott.

Sundsvall Dragons

Ekonomisk röra

Anders Öhrn står också åtalad för urkundsförfalskning efter att han misstänks ha förfalskat en underskrift i ett årsmötesprotokoll.

Klubbens adjungerade kassör, bosatt i Stockholm anses också delaktig och ansvarig för de grova bokföringsbrotten som landar på belopp över 18 miljoner.

I tingsrätten finns alltså tre huvudpersoner från den tidigare storklubben och ekobrottsåklagaren Andreas Bogseth som kommer att berätta om en ekonomisk röra och om en vacklande ledning.

Bortförklarade skulder

Brotten ska ha skett under 2014 till 2016 och det var en tid som Sundsvall Dragons ekonomi var en följetong i media. Gång på gång fick klubben förklara – och bortförklara – återkommande skulder hos kronofogden och om skulder till spelare och coacher.

Gång på gång svarade klubbledningen att pengar var på gång in eller att skulderna precis betalats.

Tröttnade på oordningen

När klubben tappade kontrollen över ekonomin är oklart, det kanske kommer att visa sig under rättegången men redan 2013 kunde SVT på nyhetsplats berätta om skulder som närmade sig miljonen.

Klubben lovade att fordringsägarna skulle få sina pengar om några dagar och så skedde också men det uppstod hela tiden nya skulder. Vad som då inte var känt utanför klubben, och som i dag verkar vara helt avgörande för vad som senare kommer att hända var att kanslisten som skött det praktiska kring ekonomin i 15 år tröttnat på oordningen och sagt upp sig och slutat några månader tidigare.

Skyller på varandra

När konkursen var ett faktum så blottades den ekonomiska röran. I sin stämningsansökan skriver åklagaren Andreas Bogseth att det saknas verifikat för 87 procent av klubbens totala omsättning. Totalt rör det sig om bokföringsbrister på över 18 miljoner kronor.

I polisförhören skyller de tre huvudpersonerna på varandra.

Alla tre anser sig oskyldiga till anklagelserna.

För grovt bokföringsbrott är straffet minimum sex månaders fängelse och högst sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sundsvall Dragons

Mer i ämnet