Igår berättade vi om Sergiu Tanurcov som, istället för förlängt arbetstillstånd, fick avslag och nu tvingas lämna landet inom några veckor, trots att han sedan fyra år har fast anställning på ett företag i Docksta. Allt på grund av en skärpning av lagen.
– Jag vet inte om tolkningen är rätt eller inte men oavsett så är det här inte första gången vi ser en rad av den här typen av fall under senare tid. Det betyder att vi måste se över hur vi ska göra för folk ska inte ska komma i kläm på det här viset. Det är helt orimligt och då måste vi se över lagstiftningen, säger riksdagsledamoten Christina Höj Larsen (V).
Följer praxis
Migrationsverket valde att granska en tidigare timanställning där Sergiu under några månader inte nådde upp till en månadslön på 13 000 kr vilket är ett krav för att kunna beviljas arbetstillstånd i Sverige.
– Nu är det väldigt tydligt att vi måste göra den här kontrollen. Generellt gör man sin ansökan och får beslut. Sen blir det aktuellt med förlängningsansökan och det är i det skedet som man går tillbaka och tittar. Det är den praxis vi har att följa sedan 2015. Tidigare tittade man egentligen mer framåt än bakåt men så ser regelverket inte ut i dagsläget, säger Hans Bouveng, enhetschef vid Migrationsverkets tillståndsenhet.
Läs mer här: ”Olyckligt men vi följer reglerna”
”Måste ändra ansvar”
Men enligt Christina Höj Larsen, riksdagsledamot från Härnösand, är det inte rimligt att gå så långt tillbaka för att avgöra om ett arbetstillstånd ska kunna förnyas.
– Det här hände för fem år sedan. En liten sak som sedan kommer att drabba någon på det här viset. Jag tror att vi alla förstår att, om det var vi och det handlar om en lönedetalj för fem år sedan, att det inte ska betyda att man rycker upp både familj och hem.
En konkret ändring i lagstiftningen skulle, enligt Höj Larsen, vara en ändring av ansvar. Från arbetstagare till arbetsgivare.
– Det finns paralleller till arbetskraftsinvandringen där vi ser att om arbetsgivaren gör fel så är det faktiskt arbetstagaren som kommer att utvisas och det är en helt orimlig sak. Där behöver vi ändra lagen så att arbetstillståndet är knutet till personen och inte till arbetsgivaren. Det är en sak som är viktig att ändra, säger hon.