Karta över Västernorrland med en väg och vinterväglag i bakgrunden. På kartan markeras Härnösand med 126 fordon och region Västernorrland med 350 fordon. En bakgrund av vinterlandskap syns med träd och snö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur många tjänstebilar som finns i varje kommun och i regionen och vilken typ av kontroll de svarar att de har. Foto: Grafik: SVT Design

Efter missbruket av tjänstebilar i Sundsvall – inga kontroller i övriga kommuner i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Fem av sju kommuner i Västernorrland har inga regelbundna kontroller för att se om de anställda använder tjänstebilarna på rätt sätt.

Det här visar SVT Nyheter Västernorrlands genomgång.

Inte heller regionen har några särskilda kontroller för att upptäcka eventuellt privat bruk.

Frågan om missbruk av tjänstebilar seglade upp som en snackis när det framkom utbredda problem i Sundsvalls kommun i fjol.

Anställda hade använt kommunens bilar till privata ärenden.

– Det är färdigåkt, sa kommundirektören Jonas Walker till SVT Västernorrland då.

Förhållningsregler men inga kontroller

Men det skiljer sig mellan kommunerna vilka system och kontroller man har för bilåkandet.

I Sundsvall sattes åtgärder in för att stoppa fusket. Ett nytt system för körjournaler och registrering av förare bland annat.

VAD ÄR EN BILFÖRMÅN?

Om du får använda din arbetsgivares bil privat är det en förmån som du oftast måste betala skatt för.

Ett exempel på privat användande är om du använder bilen för resor till och från ditt arbete. Samma regler gäller oavsett om arbetsgivaren äger eller leasar bilen.

Om du använder arbetsgivarens bil för privata resor mer än 100 mil eller vid mer än 10 tillfällen per år så blir det en bilförmån som du ska beskattas för.

För att du ska kunna visa att du inte har använt bilen privat bör du ha en körjournal och noggrant anteckna alla resor, både privata och i tjänsten.

Källa: Skatteverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.