Hör Lotta Nygård om oljeutsläppets hot mot det marina livet Foto: Frida Eriksson/SVT

Efter oljeutsläppet i Härnösand – marinbiologen larmar: ”Kan få riktigt stora konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Det ligger fortfarande olja kvar i hamnen i Härnösand efter det stora utsläppet från värmekraftverket som inträffade i mitten av oktober. Olja som också är cancerframkallande för många djur.

Nu varnar marinbiolog Lotta Nygård att den giftiga oljan är någonting man kan behöva vänja sig vid.

– Jag är rädd att vi kommer ha olja i den marina miljön för lång tid, säger hon.

Den 12 oktober gick någonting fel vid värmekraftverket i Härnösand och ungefär tre till fem kubikmeter olja rann ut i havet. Efter ett omfattande saneringsarbete kan man fortfarande se oljestråk längs med kajen vid Skeppsbron.

Nu larmar marinbiolog Lotta Nygård – som allehanda.se var först med att rapportera – om skador som kan vara förödande för havsmiljön och djurlivet.

Cancerframkallande för djur

Polyaromatiska kolväten (PAH:er) som finns i oljan, består av fler hundratals olika ämnen och är oljans giftigaste beståndsdel. Den är också cancerframkallande för många djur.

– PAH-föreningar är den största grupp av cancerogena ämnen som vi i dagsläget känner till, säger Lotta Nygård.

– Man blir förstås orolig när någonting sådant här händer just för att olja är giftigt och det kan få stora konsekvenser på livet i havet.

Hör henne berätta om de skador oljan kan innebära för Härnösands havsmiljö i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.