Manlig rektor, till höger en soft air gun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Digné, rektor på Kastellskolan i Härnösand säger att han kontaktade polis för att markera vart gränsen går. Hör honom berätta i klippet. Vapnet på bilden är ett annat vapen. Foto: Nanny Lögdal SVT / arkivbild

Polis till skola i Härnösand – elever bar låtsasvapen

Uppdaterad
Publicerad

Två elever blev ertappade med en softairgun och två knallpulverpistoler på Kastellskolan i Härnösand under onsdagen. Vårdnadshavare och polis blev inkopplade och en anmälan om brott mot vapenlagen är upprättad.

– Vi ser allvarligt på att barn och ungdomar innehar den här typen av vapen, säger Anna Kudrocova, chef för utredning vid polisen i Härnösand.

Det var under onsdagsförmiddagen som polis tillkallades till Kastellskolan efter att man hittat vapenliknande föremål på elever på skolan.

Enligt rektor Anders Digné ska en lärare ha sett att en elev visade upp ett låtsasvapen för en kamrat på lektionstid varpå det beslagtogs och lämnades till rektorn. Efter en stund påträffades ytterligare en elev med två andra vapenliknande föremål, efter att eleven på ett misstänksamt sätt packat in saker i ett skåp.

Polis tillkallades

Rektor Anders Digné kontaktade vårdnadshavare och tillkallade polis eftersom det nu rörde sig om två elever och flera låtsasvapen, närmare bestämt en softairgun och två knallpulverpistoler, som sedan beslagtogs av polisen. Det upprättades även en anmälan om brott mot vapenlagen.

Kastellskolans rektor Anders Digné säger att det hela var odramatiskt och att det egentligen handlar om ungdomligt oförstånd.

– Jag tycker det är viktigt att markera att det här inte är okej. Man skämtar inte om sånt här i dessa tider, säger han.

Polisen ser allvarligt på händelsen. Även om eleverna i detta fall inte rört sig med vapnen i exempelvis korridoren så kan det få oerhörda konsekvenser när man bär vapen av dessa slag.

– För oss kan det ju bli skarpt läge, vi chansar inte när det kommer till det. Det är omöjligt att se på distans ifall det är ett äkta vapen eller inte, säger Anna Kudrocova vid polisen i Härnösand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.