Dog av pizzasallad

Uppdaterad
Publicerad

En av de som smittats av kräksjuka vid ett pizzeriabesök i Sundsvall i november har avlidit. Pizzerian serverade dålig pizzasallad ur en stor bunke och minst 27 smittades.

Enligt smittskyddsläkaren Hans Boman avled personen sannolikt av vinterkräksjukevirus som fanns i salladen. Det rör sig om norovirus som är extremt smittsamt. Miljöskyddskontoret har gjort provtagningar på pizzasalladen som var av den vanliga sorten, syrlig vitkålssallad.

Serverades under tre dagar

Den avlidne var i medelåldern och hade en kronisk bakomliggande sjukdom. Det är klart att mannen ätit på den aktuella pizzerian.

– Den avlidne led sedan tidigare av en allvarlig grundsjukdom. Vilken sjukdom vill smittskyddsläkare Hans Boman inte säga. Men han han berättar om ett snabbt sjukdomsförlopp. Personen avled den 18 november.

Enligt miljö och hälsoskyddskontorets utredning serverades den dåliga pizzasalladen under tre dagar, 15-17 november. Totalt har 27 personer insjuknat, men sannolikt finns det ett stort mörkertal. Salladen hade gjorts i ordning i en stor bunke och serveringsskålarna i restaurangen fylldes löpande på under tre dagar.

Restaurangen öppen

– Det är inget fel att göra i ordning stora mängder. Den vanliga pizzasalladen av vitkål är syrad och blir inte dålig av att sparas några dagar, säger Yvonne Sellstedt som är livsmedelsinspektör till Mittnytt.

– Vi har fått frågor från allmänheten varför vi inte stängt restaurangen, men eftersom smittkällan är borta finns det inget stöd för det i lagen, fortsätter hon.

Ett stort antal personer har anmält att de blivit matförgiftade till Sundsvalls kommun och man kunde identifiera restaurangen efter några dagar.

Stor salladsbunke

Restaurangen har själv uppgett att smittan troligen kommer från en gäst, men den utredning som gjorts av miljö och hälsoskyddskontoret tyder på att noroviruset kommer från personalen. Troligen fanns viruset i den stora bunken av sallad.

Norovirus är mycket smittsamt och sprids lätt mellan människor. Enligt Yvonne Sellstedt är det inte ovanligt med matförgiftningar på restaurang men inte i den här omfattningen.

Mittnytt har varit i kontakt med pizzerians ägare som beklagar det som hänt. Han berättar att han kan ha uppemot 100 gäster varje dag. Den uppgiften tyder på att fler utöver de 27 kända fallen kan ha drabbats av magsjukan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.