– Här ser vi hur vattnet har ätit sig in när vattennivån är högre på kvällar och nätter, säger Mikael Olsson och pekar in i de svarta hål under vegetationen som finns längs Ångermanälvens strand.
– Marken är underminerad och kommer att rasa, förklarar han.
Mikael Olsson äger mark längs Ångermanälven strax uppströms Sollefteå kraftverk. Sedan kraftverket stod klart 1966 har älven ätit upp en bra bit av stranden. Han är övertygad om att erosionen har med regleringen att göra, speciellt de snabba förändringar i vattenståndet som han sett på senare tid.
– Jag tror att det beror på den hastiga regleringen, att vattnet höjs och sänks så snabbt på ett och samma dygn, rasen tender ju att öka i både antal och storlek, hävdar Mikael Olsson och oroar sig för vad erosionen kan ställa till med i framtiden.
– Nipan har rasat över erosionsskyddet och strandskoningen har farit ut i själva älvfåran, förut kunde vi köra bil och ta oss till olika delar av marken längs älven men idag går det nästan inte ens att gå, konstaterar han uppgivet.
Mikael Olsson menar att det blir stora förluster för honom som markägare när han inte kommer åt sin mark. Det är kraftbolaget E.on som ansvarar för kraftverket i Sollefteå och uppströms är det Vattenfall som äger Forsmo kraftverk. Mikael Olsson tycker att de har ett ansvar.
– Ja, helt klart. Det är kraftbolagen som har vinning av det här. De tar ju ut pengar för det dom reglerar här, säger han bestämt.
E.on som deläger och sköter driften av Sollefteå kraftverk, säger att man ska utreda ansvarsfrågan och om man har ett ansvar ska man lösa det med fastighetsägaren.