Grönsiskan och talgoxen tillhör två av de tre vanligaste fåglar vid fågelmatningarna i Sverige. Foto: SVT

Fågelräkningen summerad – Talgoxen i topp

Publicerad

Precis som tidigare är det talgoxen och blåmesen som dominerar vid landets fågelbord. Det visar Birdlife Sveriges summering av årets fågelräkning. Men en nykomling, grönsiskan, har pressat sig in på en tredjeplats.

För precis en veckan sedan räknades det småfåglar runt om i hela Sverige – den årliga fågelräkningen sista helgen i januari. Nu har resultatet presenterats.

Det som skiljer 2022 års fågelräkning från de tidigare är att fler grönsiskor och bergfinkar (på sjätte) rapporterats. Ingen av dessa arter fanns med bland de 20 talrikaste i fjolårets rapport. God tillgång på grönsiskornas och bergfinkarnas favoritföda, alfrön respektive rönnbär, kan vara förklaringen.

Färre gulsparvar

Bland de fåglar som gått tillbaka finns rödhaken, det tros bero på köldknäppen i månadsskiftet november/december. Många rödhakar flyttade söderut eller dukade under i kylan. Också gulsparven har det svårt, vinterbeståndet har halverats sedan 2006 då fågelräkningen började.

Stormen Malik

Cirka 19 000 rapporter kom in i år, fler än vanligt från Norrland och Svealand men färre från Götaland. Det kan förklaras av att stormen Malik härjade som värst i södra Sverige under fågelräkningshelgen. När det stormar håller fåglarna en lägre profil och med färre fåglar brukar lusten att delta i räkningen minska, skriver Birdlife i ett pressmeddelande.

De talrikaste arterna vid fågelmatningarna 2022

(förra årets placering inom parentes)

1. Talgoxe (1)

2. Blåmes (2)

3. Grönsiska (30)

4. Pilfink (3)

5. Domherre (6)

6. Bergfink (21)

7. Koltrast (4)

8. Skata (7)

9. Gulsparv (5)

10. Kaja (8)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.