– Vi har bearbetat och förändrat det ursprungliga förslaget om stängning under sex veckor i sommar. Efter dessa förändringar har jag vägt riskerna mot varandra. Visserligen försämras tillgängligheten och servicen för patienter i viss mån inom Sollefteå sjukhus upptagningsområde, men jag bedömer att patientsäkerheten inte riskeras med nuvarande reviderade förslag, säger Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland.
Efter en första sammanställning av en riskanalys som man gjorde tidigare bedömde man att det skulle bli svårt att ha stängt under sommaren, framför allt ur ett ”patientsäkerhetsperspektiv”. Men nu har man alltså omarbetad förslaget.
Sex veckor
En förändring från det ursprungliga förslaget är att en kirurgisk kompetens med uppgift att stötta jourlinjerna vid Sollefteå sjukhus kommer att finnas på plats under hela sommaren. Men under en sex veckorsperiod kommer patienter som behöver akuta kirurgiska operationer att transporteras till Sundsvalls sjukhus. Akuta ortopediska tillstånd som kräver specialistkompetens kommer att transporteras till Örnsköldsvik eller Sundsvall.
– Vi kommer att noga följa vad denna förändring får för följer och konsekvenser under sommaren och rapportera såväl risker som eventuella negativa händelser, säger Nina Fållbäck Svensson.
Ökad transportkapacitet
På grund av förändringen kommer ökad transportkapacitet och nya rutiner för direktbedömningar från ambulansen till akutmottagningarna i Sollefteå och Örnsköldsvik att skapas.
– Situationen under sommaren speglar och förstärker mitt intryck av att kompetensrekrytering är ett av våra stora problem. Detta gäller inte bara Sollefteå akutmottagning utan hela länet. Ett fokus på arbetet med hälso- och sjukvårdens utformning framöver blir därför att långsiktigt arbeta med kompetensförsörjning för att komma bort från stafettberoende, säger Nina Fållbäck Svensson.