Bilden är ett montage. Till vänster syns Sanna Brink, hon står utomhus och har en ljus tröja på sig, hon har glasögon. Till höger syns en skylt där det står ”Hälsocentralen Gilleberget”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett läkarexamensbevis från Karolinska institutet och referenser i ett cv intygade att personen hade läkarutbildning – men intyget var falskt. I videon kan du höra Sanna Brink vars barn vårdades av den falska läkaren. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Bluffläkare i Sundsvall avslöjad – har vårdat Sannas barn: ”Blev kallsvettig”

Uppdaterad
Publicerad

En person utgav sig för att vara utbildad läkare på Karolinska institutet och jobbade under ett halvår på en hälsocentral i Sundsvall innan bluffen avslöjades. Nu informeras patienterna och regionen försöker ta reda på om någon kommit till skada.

– Jag blev kallsvettig, säger Sanna Brink vars barn vårdades av den falska läkaren.

Personen fick i slutet av januari en anställning som vikarierande läkare under en period på ett år på hälsocentralen Gilleberget i Sundsvall. Ett läkarexamensbevis från Karolinska institutet och referenser i ett cv intygade att personen hade läkarutbildning. Men intyget var falskt, och personen har under hela våren arbetat på hälsocentralen och vårdat flera hundra patienter, enligt Region Västernorrland.

– Jag förstår inte att det kunnat ske, säger Sanna Brink vars dotter vårdats av den falska läkaren.

– Det är otroligt ovanligt, jag har aldrig varit med om det förut. Och jag har ändå jobbat som chef sedan slutet av 90-talet, säger Dan Näslund, verksamhetschef närsjukvårdsområde söder inom Region Västernorrland.

Saknar läkarutbildning

Efter att Region Västernorrland blivit kontaktade av Region Stockholm där personen tidigare varit anställd avslöjades att personen helt saknade läkarutbildning och fusket uppdagades. Då hade den falska läkaren jobbat nästan i ett halvår. Nu informeras de drabbade patienterna.

– Vi har skrivit brev till alla patienter som har varit i kontakt med den här personen, och de vi anser behöver kontrolleras igen får en tid och får samtala med en läkare , säger Dan Näslund.

Ensam med patienter

Enligt Region Västernorrland har arbetet skett som underläkare utan legitimation vilket betyder att personen arbetat under handledning av en specialistläkare. Samtidigt tyder det mesta på att personen varit ensam med patienterna.

– Det är klart att det känns osäkert, säger mamman Sanna Brink.

Region Västernorrland har gjort en polisanmälan om urkundsförfalskning med hänvisning till det falska examensbeviset, även Region Stockholm har polisanmält personen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.