Yngsta sonen föddes med down syndrome och har andningssvårigheter. Han behöver nära till vårdcentral och sjukhus. Foto: SVT Ylva Holmgren

Bostadslös familj hjälpt till Herrskog av Storstockholmskommun – känner sig lurade

Uppdaterad
Publicerad

Familjen Pineda flyttade runt i flera kommuner i Stockholmsområdet innan de hamnade i Herrskog i Kramfors kommun.

Bostadsbristen i vissa kommuner i landet gör att socialt utsatta människor får flytta till glesbygdskommuner där det finns bostäder – men man flyttar då också med de ekonomiska problemen.

Gustavo Pineda kommer från en liten by i Honduras och kom till Sverige för tio år sedan.

I dag har han även sin 18-årige son Gustavo hos sig, sin fru Patricia och deras tvåårige son Gustav. Familjen bor sedan i mars i Stöde.

Social dumpning

Vägen hit har varit besvärlig, fylld av byråkrati som inte alltid är lätt att förstå när man inte kan språket så bra.

 – Sigtuna kommun hittade en lägenhet i Kramfors och jag visste inte vad det var för stad, säger Gustavo Pineda.

Specialistvård

Gustavos yngste son föddes med Downs syndrom. Han har andningssvårigheter och behöver närhet till vårdcentral och sjukhus.

 – Min son behöver specialistvård och handledaren på kommunen sa att det finns en stor vårdcentral i Kramfors. Men saken är den att han ljög för mig. Han sa Kramfors.

Herrskog

Familjen fick en tvåa i Herrskog. Där finns varken affär eller vårdcentral och ligger en halvtimmes bussfärd från Kramfors.

Sigtuna kommun säger att ”Tillgång till exempelvis vård och skola och kommunikationer är sådana aspekter som vi tar hänsyn till i största möjliga mån” och att de söker boenden över hela landet.

Framtiden

Gustavo är kritisk till hur hans familj har flyttats runt men vill nu fokusera på att utbilda sig till kock så han kan försörja sin familj.

 – Jag tänker alltid positivt. Det spelar ingen roll om det regnar och är kallt. I morgon blir allt bättre, säger Gustavo Pineda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Social dumpning

Mer i ämnet