SBB-krisens effekter i Härnösand.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krisande fastighetsbolaget SBB skapar bekymmer i Härnösand. Till vä Eva-Clara Viklund, moderat oppostionsråd, till hö Andreas Sjölander (S), ordförande i kommunstyrelsen. – Vi diskuterar internt om vi ska köpa tillbaka delar av eller hela vårt fastighetsbestånd, bekräftar han. Foto: SVT

SBB-krisen drabbar Härnösand – äger 40 kommunala fastigheter: ”För diskussioner internt”

Uppdaterad
Publicerad

Fastighetsbolaget SBB startades 2016 och utvecklades snabbt till ett storbolag.

I Härnösand äger bolaget runt 40 tidigare kommunala fastigheter, och när nu SBB har hamnat i en djup kris skapar det rejäla problem för kommunen.

Samhällsbyggnadsbolaget hade som mål att bli störst i Norden, men nu när räntorna stigit kraftigt har det tungt belånade bolaget hamnat i en akut kris. 

SBB har tappat svindlande 93 procent av sitt börsvärde, och nu har banker fått i uppdrag att hitta köpare till fastigheterna – eller hela bolaget.

Härnösand är den kommun som har störst andel SBB-ägda offentliga hus, sett till sin storlek. Det handlar om allt från dagis, kontorslokaler och skolor.

Måste agera snabbt

Situationen gör att Härnösands kommun måste agera, och det snabbt;

– Ja, det är ju nu som SBB är i kris, konstaterar Andreas Sjölander (S), kommunstyrelsens ordförande i Härnösand. och fortsätter:

– Det som är det värsta i det här läget är att vi vet inte i dag vilka som äger fastigheterna i morgon, säger Andreas Sjölander (S),

Han vill undvika att ny, okänd, ägare kräver att få höja hyrorna.

– Vi för diskussioner internt om det är läge att slå till och köpa tillbaka delar eller hela fastighetsbeståndet, det kan jag bekräfta, säger han.

I Klippet; hur oppositionsrådet Eva-Clara Vilkund (M) och Andreas Sjölander (S) ser på situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.