Det finns både för- och nackdelar med munskydd. De måste användas rätt förklarar Hans Boman i klippet. Foto: SVT

”Felaktigt använt kan munskyddet öka risken för smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången under pandemin rekommenderar nu svenska myndigheter användandet av munskydd. Att det suttit långt inne kan bero på att munskydd både kan hjälpa och stjälpa. De måste användas på rätt sätt påpekar smittskyddsläkare Hans Boman.

Debatten om munskydd eller inte har pågått under lång tid. Hans Boman, smittskyddsläkare i Region Västernorrland, förklarar varför.

– Den svenska synen har ju varit att inte rekommendera munskydd frikostigt just på grund av det saknas data som visar att de minskat smittspridningen, säger han.

Men från och med idag fredag, rekommenderar svenska myndigheter munskydd. Inte överallt och alltid utan i kollektivtrafik under rusningstid.

Viktigt att veta är att de flesta munskydd är engångsmaterial, de ska slängas efter användning. Innan man tar på munskyddet ska man sprita händerna och när det väl är på bör man inte vidröra det med fingrarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.