Stadens grundare Gustaf II Adolf, en mås, samt det stadsprivilegiebrev kungen undertecknade 1624, tre år efter grundandet av Sundsvall

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör reportern berätta historien om hur Sundsvall fick sina stadsprivilegier undertecknade av kungen, 1624. Foto: svt

Festen som sköts upp – Sundsvall firar 400 i efterskott

Publicerad

Pandemin satte stopp för Sundsvalls 400-årsjubileum 2021 men nu är planeringen i full gång för ett alternativt festår. Det blir 2024 då Sundsvall fyller 403 år. Det nya jubileumsåret kräver en ny anledning till firandet – och det har man hittat.

Gustav II Adolf grundade staden Sundsvall 1621, men först i april tre år senare skrev kungen under själva kontraktet, eller privilegiebrevet som det egentligen heter, och ett privilegiebrev är ett minst lika bra skäl till firande, tycker kommunens ansvariga.

Firande under hela året

Sundsvalls kommun har varit på jakt efter lämpliga sätt att jubileumsfira staden, och det fanns en pott på totalt en miljon kronor att söka för de som hade gångbara ideér på festligheter – det enda villkoret var att det skulle bli ett evenemang öppet för alla.

Var allt slutligen landar blir en senare fråga, men firandet ska märkas under hela 2024. En topp utlovas i samband med Stenstadsdagarna 2023.

Hör i klippet Caroline Liliequist Durango, kommunens spindel i jubileumsnätet.

Missa inte artikeln om kungens dokument som har en central roll i hela historien. Vad stod det där i brevet, egentligen?

Caroline Liliequist Durango, är spindel i nätet i planeringen av firandet 2024. Det finns en miljon kronor att söka för den som har ett bra förslag för hur Sundsvall ska firas. Totalt finns åtta miljoner i jubileumsbudgeten. Foto: SVT

Konstiga ord som används i inslaget

Fjärdingsväg: Ett äldre mått för distans. En fjärdingsväg var 1/4-dels gammal svensk mil eller ca 2,7 kilometer.

Örlog: Från början ett nederländskt ord för krig. I Sverige har det använts för att beskriva sjömilitär, marin. Typ örlogskapten, örlogsflagga etc.

Hemman: Äldre ord för bondgård som var tillräckligt stor för att kunna försörja en familj och erlägga skatt.

Socken: Även kyrksocken – ett område i landsorten där flera byar eller mindre städer är knutna till en gemensam kyrka och prästgård. Sockenstämman var den beslutande instansen, och ersattes senare med kommunalstämma, kommunfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.