Så här skulle det se ut, hotellet som delat Härnösand i ett för och emot. Foto: TM Konsult / montage

Fick nej till hotellbygge – överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Härnösand har nu formellt beslutat att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut att säga nej till ett hotellbygge på Kanaludden i centrala Härnösand.

Kommunstyrelsens beslut om ett överklagande fattades på sammanträdet under tisdagen.

Redan när Mark- och miljödomstolen kom med beskedet i förra veckan att man säger nej till den omdiskuterade hotellsatsningen meddelade Härnösands kommunalråd Fred Nilsson (S) att det med all sannolikhet skulle bli ett överklagande från kommunens sida.

Domstolen gick emot Länsstyrelsen

Mark- och miljödomstolen gick emot Länsstyrelsen i Västernorrland och hävdade att riksintresset för kulturmiljön på det aktuella området skulle ta skada av hotellbygget.

Beslutet har upprört kommunledningen. Fred Nilsson menar att resonemanget om riksintresset riskerar att slå ut det kommunala självstyret i Härnösand.

Hela Härnösand riksintresse

– Staten själv i form av länsstyrelsen har bedömt att hotellet inte skadar riksintresset. Därför är det märkligt att en annan statlig instans, domstolen, säger något helt annat, säger han.

Med tanke på att hela Härnösands stad anses var av riksintresse blir det svårt att utveckla staden, menar han.

– Om man vidgar riksintressebegreppet på det här sättet, då handlar det inte bara om hotellet. Då stoppar man all tillväxt i hela Härnösand. Och det gör frågan ytterst allvarlig, säger Fred Nilsson.

”Tunn dom”

Överklagandet grundas också på omdömena från de jurister kommunen anlitat.

– De tycker att det är en tunn dom och en dom med tyckande i.

– Vi buskör inte men det här är som om staten ska förbjuda Härnösand att vara en stad i tillväxt, dundrar Fred Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.