Fladdermus i en hand. Helena Brus biolog på Sundsvalls kommuns miljökontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar biologen Helena Brus om hur man kan främja fladdermusens miljöer med enkla tips. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Fladdermöss en hotad art – biolog i Sundsvall undersöker hur ljus och mörker påverkar

Uppdaterad
Publicerad

”Fladdermöss och ljusföroreningar” – så heter Sundsvalls kommuns projekt som ska undersöka fladdermusfaunan i kommunen och skapa fler miljöer för dem.

– Vi är nyfikna på att ta reda på hur många fladdermöss det finns här och var de bor, säger biologen Helena Brus.

Studiefrämjandets föreningar och Natur- och friluftsrådets medlemmar visade upp sig på Norra berget i Sundsvall under söndagen. En av dem som berättade om sin verksamhet var Sundsvalls kommuns Helena Brus, biolog på miljökontoret och projektledare för kommunens naturvårdsprojekt: ”Fladdermöss och ljusföroreningar” som pågår 2023 – 2026.

Fyra arter av fladdermöss

Syftet med projektet är att med hjälp av utrustning som spelar in ljud undersöka fladdermusfaunan i Sundsvalls kommun och skapa fler miljöer för dem. Dessutom att öka kunskapen om ljusföroreningar (artificiellt ljus) och hur det påverkar den biologiska mångfalden.

– Vi har identifierat fyra arter med hjälp av detektorn. Nordfladdermus, Vattenfladdermus, Taigafladdermus och Brunlångöra, berättar Helena Brus.

Ljuskänsliga varelser

Helst söker sig fladdermöss till naturliga håligheter, bland annat i träd. Men de naturliga ”bostäderna” har minskat kraftigt i antal. Därför söker sig fladdermössen till bland annat bostadshus och andra byggnader.

– Problemet är då att de ofta är ljussatta nattetid och då vågar sig inte fladdermössen ut för att söka föda utan riskerar att dö av svält, säger Helena Brus.

Fakta om fladdermöss

Fladdermöss är skyddade och får inte fångas, dödas eller flyttas. Man får inte heller förstöra deras boplatser. Fladdermössen skadar inte hus, inventarier eller livsmedel. Däremot gör de stor nytta genom att äta skadeinsekter i våra trädgårdar.

I Sverige finns nitton arter, som tillsammans utgör 25 procent av våra däggdjursarter. De återfinns över hela landet, åtminstone upp till polcirkeln. Samtliga fladdermöss i Sverige lever på insekter.

Tolv av de nitton fladdermusarterna i Sverige finns på Artdatabankens rödlista.

källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.