Läraren Jasmin Khwaiter undervisade elever på sommarskolan på Hagaskolan i Sundsvall.

Fler behöriga till gymnasiet efter sommarskola

Publicerad

Under sommarlovet fick rekordmånga plats på sommarskola i Sundsvalls kommun. Av dem blev 21 elever behöriga till gymnasiet.

Under nio veckor på sommarlovet 2017 hölls tre olika omgångar med sommarskola. Eleverna kunde läsa upp sina betyg på förmiddagen och ha en fritidsaktivitet på förmiddagen. Det resulterade i att 67 elever fick godkänt i minst en kurs, som de tidigare varit underkänd i, och 21 elever blev behöriga till gymnasiet.

Jämförbart låg kostnad

– Jag är jätteglad över det här resultatet. Det visar att det ibland går med en intensiv satsning att hjälpa elever, säger Joao Pinheiro (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Kostnaden för sommarskolan var 430.000 kronor. Det skulle kunna jämföras med att ett extra förberedande år för 21 elever, enligt siffror från Sundsvalls kommun, skulle komma upp i en kostnad på 2,1 miljoner.

– Signalen vi skickar ut är att det finns en möjlighet även för de som går ut nian utan behörighet. De kan se på sina kamrater som gått sommarskola att det går att läsa upp betyg. Även om det bästa naturligtvis är att klara betygen direkt, utan att behöva studera på lovet, säger Joao Pinheiro (S).

Fortsatt satsning på sommarskola

Tanken  med sommarskolan har också varit att fler barn och ungdomar skulle få chansen till ett aktivt och meningsfullt sommarlov oavsett föräldrarnas inkomst. I år har 500 elever erbjudits sommarskola i Sundsvall. Det är rekordmånga och det beror på att kommunen öppnat upp för andra målgrupper, framförallt nyanlända.

– Många av ungdomarna är inte i behov av sommarlov på det sättet, säger Christiane Rüdiger (V), ordförande för nämnden för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration.

Hon konstaterar att elever som inte har genomfört en gymnasieutbildning har svårare att få jobb i framtiden.

– Vi ska definitivt fortsätta satsa på det här, säger Christiane Rüdiger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.