Suddig bild på personer i Sundsvall.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur tycker kommunen och polis att det fungerade, och varför togs parken i centrala Sundsvall bort? Foto: Stina Ahlinder/SVT

Alkoholparken i Sundsvall togs bort – polisen om sommaren: ”Mer synligt missbruk”

Uppdaterad
Publicerad

En sommargågata utanför Systembolaget och permanenta ordningsvakter på stan – så tacklar kommunen problemet med det öppna missbruket i centrala Sundsvall efter att alkoholparken togs bort.

Förra sommaren testade kommunen att tillåta alkoholkonsumtion i parken nedanför kommunhuset i Sundsvall för att öka tryggheten i staden.

Vad hände med alkoholparken i Sundsvall?

Enligt kommunstyrelsens vice ordförande Lisa Tynnemark (S) gav inte parken den effekt som var förväntad. I höstas tog även SVT Västernorrland del av klagomål från personer som jobbar nära parken.

Alkoholzonen i Sundsvall

Nu presenterar kommunen nya åtgärder för att öka tryggheten i Sundsvall, bland annat flera sommargågator i stan och permanenta ordningsvakter som patrullerar på stan.

Polisen positiv till parken

Förslaget om en alkoholpark där det skulle vara tillåtet att inta drycker med en alkoholhalt över 3,5 procent kom ursprungligen från polisen som ville öka tryggheten och ordningen i centrum.

Efter den här sommaren ser polisen att det öppna missbruket har ökat i centrala Sundsvall.

– Det är för tidigt att säga om det är fler brott som sker, men ordningsstörningarna har varit fler, säger Andreas Bergström.

Så ska Sundsvalls kommun öka tryggheten i centrum

  • Permanenta ordningsvakter
  • Fler sommargågator
  • Socialtjänst jobbar mer uppsökande
  • Kommunen ska samarbeta med fastighetsägare och näringslivet för att komma fram till en handlingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Alkoholzonen i Sundsvall

Mer i ämnet