Foto: TT

Allt fler vill vaccinera sig mot fästingsmittan TBE

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer i Västernorrland vaccinerar sig mot TBE. Det är något som man har märkt av på Njurunda vårdcentral.

– Vi rekommenderar att man ska vaccinerar sig om man vistas mycket i skog och mark, säger Lis-Britt Engberg, verksamhetschef på Njurunda vårdcentral.

I sommar beger sig ovanligt många ut i den svenska naturen. På Njurunda vårdcentral märker man att allt fler vill vaccinera sig mot TBE. Även om den fästingburna smittan fortfarande är relativt ovanlig i Norrland.

– Det ökar från varje år ser vi och det är viktigt att man vaccinerar sig för fästingen kommer längre och längre norrut, säger Lis-Britt Engberg verksamhetschef på Njurunda vårdcentral.

”Onödigt att utsätta sig för risken”

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka hjärninflammation. Till skillnad från borrelia, en annan fästingburen infektion, finns i nuläget inget specifikt botemedel mot TBE.

Generellt sett är risken liten att bli smittad av TBE i Västernorrland. I alla fall om man jämför med Sveriges mesta riskområden som Stockholmsområdet och Mälardalen. Men i grannlänet Gävleborg smittades förra året 6 personer med det fästingsburna viruset TBE.

– Det är onödigt att utsätta sig för risken om man rör sig mycket i skogen om man kan förhindra det med en enkel vaccination, säger Kristin Kober, läkare Njurunda vårdcentral.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.