Se när Linnea Forslund slår svenskt ungdomsrekord i marklyft i sin viktklass Foto: Edvin Forslund

Flera unga länsbor gör succé på SM i styrkelyft

Uppdaterad
Publicerad

Det går bra för länets deltagare i ungdoms- och junior SM i bänkpress och styrkelyft som pågår i Sundsvall. Både svenska och nordiska rekord har slagits.

Bland framgångarna märks 16-åriga Linnea Forslund som tävlar för Kubbe- Norrflärke IF. Hon slog svenskt ungdomsrekord i klassiskt marklyft 140 kilo i viktklass -57 kg under måndagen. Det blev guld på totalresultatet 300 kilo.

Även Alba Boström från Sundsvalls AK gjorde mycket bra ifrån sig. Hon slog under måndagens tävlingar både svenskt och nordiskt ungdomsrekord i marklyft på 154,5 kilo i 63-kilosklassen.

Guld för Alba Boström som tävlar för Sundsvalls AK Foto: privat

Hon slog också svenskt och nordiskt rekord på totalen med 359,5 kilo.

Dessutom slog klubbkamraten Cassandra Annergren svenskt rekord för ungdom i marklyft i klass 84. Vikten på stången var 173 kg.

STYRKELYFT

Styrkelyft är en idrott som omfattar tre grenar: knäböj, bänkpress och marklyft.

Vid knäböj vilar en skivstång på en ställning i axelhöjd. Lyftaren tar sedan av stången från ställningen med skuldrorna och håller också i stången. På domarens signal böjer man knäna och höften tills lårets övre muskelfäste är lägre än knäet. Därefter pressas stången till utgångsläget. På domarens signal läggs stången tillbaka.

I bänkpress skall lyftaren ligga på rygg på en plan bänk, fatta en skivstång över bröstet med båda händerna och föra ned den till bröstet för att vänta på domarens signal, innan lyftaren får pressa upp den till utgångsläge. När armarna är fullt utsträckta placeras skivstången åter i ställningen.

Vid marklyft ligger en skivstång på golvet. Den lyfts med båda händerna framför kroppen tills lyftaren har raka ben och rygg. På domarens signal får stången sedan sänkas igen.

(källa: Sundsvalls Atletklubb)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.