Flourtanten är tillbaka i Västernorrland. Bilden visar två skolelever i Härnösand, den ena i en svart huvtröja och den andra i en grå tröja med röda och blå detaljer. Till höger står en kvinna i en blå jacka med långt hår och håller en bricka med små behållare med fluoridvätska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad eleverna tycker Awalina och Melak i Härnösand tycker om fluortantens besök. Foto: Tiffany LInd/SVT

Fluortanten gör comeback i Västernorrland – tandhälsan har blivit sämre

Uppdaterad
Publicerad

Efter drygt 30 år har fluortanten återuppstått på skolor runt om i landet. Tandhälsan har nämligen försämrats, enligt Socialstyrelsen, och de så kallade intensivsköljningarna är tillbaka. Hittills har tre skolor i Västernorrland nappat på Folktandvårdens erbjudande.

– Det känns otroligt roligt att få vara med och kicka igång det igen, säger Linn Fryksten, tandsköterska på Folktandvården.

Böle skola i Timrå kommun var först ut i länet att få göra intensivsköljningar. Två gånger per termin ska eleverna göra sköljningen, tre dagar samma vecka.

Nu har även förskoleklassen på Bondsjöhöjdens skola, och årskurs 5 på Murbergsskolan i Härnösand fått besök av fluortanten.

– Det kanske är många barn som inte brukar göra det hemma och då blir det bra att göra det på skolan, säger Novalie Frykman, som går i årskurs 5 på Murbergsskolan.

Fluortanten avskaffades på 1990-talet

Fluortanten uppstod på 1960-talet, men avskaffades i början av 1990-talet eftersom mun- och tandhälsan då blivit bättre. Enligt en rapport från Socialstyrelsen 2022 har den nu blivit sämre igen. Därför har fluoridsköljningarna återupptagits i flera regioner, främst i områden där man sett att barn och ungdomar har sämre munhälsa.

Folktandvården erbjuder fluoridsköljning

Fluoridsköljningar är en del av ett förebyggande arbete som Friskhuset gör på uppdrag av Folktandvården. Det är frivilligt men kräver ett samtycke från vårdnadshavare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.