Folktandvården har lämnat in ett förslag om att fasa bort frisktandvårdsavtalen. Något som, om det går igenom, väntas beröra drygt 27 000 länsbor. Foto: Arkiv

Folktandvården vill ta bort frisktandvårdsavtalen – berör 27 000 länsbor

Uppdaterad
Publicerad

Folktandvården Västernorrland vill fasa ut frisktandvårdsavtalen.

Förslaget ska beröra drygt 27 000 personer i länet.

Det är bristen på tandvårdspersonal som gör att Folktandvården nu lägger fram förslaget, framgår av ett pressmeddelande som skickades ut under tisdagen.

De prioriterade patientgrupperna kallas och behandlas först, det vill säga barn och akuta patienter, vilket gör att Folktandvården inte kommer att ha resurser för att kunna erbjuda frisktandvårdsavtal i framtiden.

– Folktandvården Västernorrland är inte först med att avveckla frisktandvårdsavtalen. Både Norrbotten och Västerbotten har varit tvungna att göra samma åtgärd, på grund av resursbrist, säger Elina Backlund Arab (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i pressmeddelandet.

Utfasning under flera år

Förslaget innebär att inga nya frisktandvårdsavtal kommer att tecknas. Inga avtal kommer heller att förlängas efter avtalsperiodens slut.

Det beräknas ta flera år innan alla frisktandvårdsavtal är utfasade.

Beslut om frisktandvårdsavtalen väntas fattas av hälso- och sjukvårdsnämnden under maj månad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.