Det blev ett uppslitande årsmöte i arbetarekommunen. Efter mötet var det flera partimedlemmar som pratade om ”kupp” och en förnedrande behandling av Micael Melander. Han blev i praktiken avsatt av sitt eget parti.
Valde att hoppa av
Efter mötet stod valberedningens kandidater, Jan Sahlén och Gudrun Sjödin som segrare medan Micael Melander stod som förlorare. Inför risken att flyttas ner till 16:e plats på fullmäktigelistan gick Micael Melander upp i talarstolen och förklarade att han inte längre står till förfogande för det parti han jobbat för i över 20 år.
– Det är svårt att fortsätta jobba med dom som satt kniven i ryggen på mig, sa han till Mittnytt efter mötet på hotell Höga Kusten.
”Förnedrande behandling”
Det hade varit ett välbesökt och långdraget möte med flera slutna omröstningar. Micael Melander som tagit strid för sin kandidatur förlorade posten som kommunstyrelseordförande med 85 – 50 och som vice kommunstyrelseordförande med siffrorna 89 -40. Flera partimedlemmar pratade om kupp och att Micael Melander utsatts för en förnedrande behandling.
Märkbart tagen
Samtidigt var det Micael Melander själv som tog beslutet att kandidera trots att han saknade valberedningens stöd. Det stöd i partiet han trodde sig ha var inte så starkt, visade det sig. Efteråt var han märkbart tagen av förlusterna.
– Jag lämnar fullmäktige efter valet och jag kommer också att lämna distriktsstyrelsen. Det är svårt att jobba med människor som jag upplevt som kompisar och vänner men som agerar tvärtemot. Jag har varit tjänstledig från jobbet som snickare under mandatperioden och nu går jag tillbaka till det jobbet. Det ska bli skönt, säger han.
Uppförsbacke för partiet
Den som ville veta varför Micael Melander förlorat förtroendet blev inte klokare av debatten i arbetarekommunen. Någon sa att han varit för ung, andra menade att han varit för hetsig och temperamentsfull.
Lösningen på detta är den nya ledarduon Jan Sahlén och Gudrun Sjödin som blir socialdemokraternas toppnamn inför höstens val.
Interna motsättningar
Med 49,5 procent väljarstöd i förra valet är det inte osannolikt att gissa att kommunalrådet i Kramfors efter valet heter Jan Sahlén, idag internationell sekreterare i landstinget Västernorrland, men det är ett kommunalråd som då företräder ett parti med interna motsättningar.
– Jag vill kalla det för demokratisk process. Valberedningen föreslog mig och efter sluten omröstning är det jag som är partiets kandidat. Det är en fullt normal process, säger han.