Forskare undersöker odling i stadsmiljö i fyra svenska städer

Publicerad

Vilka hinder och möjligheter finns för att öka stadsodling i mindre och mellanstora städer? Den frågan ställer sig forskare vid Mittuniversitetet som nu undersöker stadsodling i fyra svenska städer. Och det ser väldigt olika ut i olika städer.

– Stadsodling behöver inte betyda att man har en pallkrage mitt i stan, säger Katarina Giritli-Nygren, professor och projektledare för Stadsnära odling.

Allt fler bor i städer samtidigt som städerna behöver ställa om för att bli mer hållbara. Det är där stadsodling eller stadsnära odling kommer in.

Det handlar bland annat om att stadens invånare får tillgång till allmän mark för att odla frukt, bär och grönsaker.

”Pratar mycket om krisberedskap”

Professor Katarina Giritli-Nygren vid Mittuniversitetet, leder forskningen.

– Man pratar mycket om krisberedskap och självförsörjning, men jag vet inte om det är det det blir på odlingslotterna utan mer komplement odling, säger hon.

Det är ett tvärvetenskapligt projekt, i gruppen forskare finns också en miljövetare och en statsvetare, själv är Katarina socionom.

I videon här nedanför får du veta mer om forskningsprojektet:

Fyra städer

De har valt att undersöka stadsodlingar i fyra svenska städer; Härnösand, Östersund, Lund och Södertälje.

– Vi valde städerna dels för att de ligger i olika klimatzoner, men också för att de har lite olika utgångspunkter när det gäller stadsodling, säger Katarina Giritli-Nygren.

Redan i dag odlas det i städer; i privata trädgårdar, kolonilotter, gerillaodlingar i parker och på stadens grönytor för att inte glömma tillsammansodlingarna som blir allt fler. Och efter fältstudier i några av städerna kan forskarna konstatera att stadsodling  kan uppträda i många olika former.

I videon berättar Katarina Giritli-Nygren mer om några av de iakttagelser de gjort hittills.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.