• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bengt Gunnar Jonsson, professor i biologi på Mittuniversitetet Foto: Fredrik Israelsson SVT

Forskaren om hur vi räddar klimatet: Låt skogen stå kvar

Uppdaterad
Publicerad

– De beräkningar vi har gjort visar att den svenska skogen kan lagra mer än dubbelt så mycket koldioxid som Sveriges totala utsläpp under ett enskilt år, säger professorn Bengt Gunnar Jonsson och uppmanar skogsindustrin att låta skogen stå – för klimatets skull.

Skogen kan vara en fantastisk koldioxidlagrare menar Bengt Gunnar Jonsson, professor i biologi på Mittuniversitetet med skog som huvudsakligt arbetsområde.

– Om man låter ett skogsbestånd stå kvar i 10-20 år kommer det att lagra in lika mycket koldioxid som det gjort de senaste 10-20 åren, konstaterar han och menar att vi missar möjligheter att begränsa koldioxiden i atmosfären när vi avverkar skogen vid relativt ung ålder.

Skogen kan lagra dubbla utsläppsmängden

Kunskapen kan ställas mot ett färskt förslag från SNS Konjunkturråd som vill samla in koldioxid med så kallad CCS-teknik vid de industrianläggningar som släpper ut mest i Sverige. En avancerad lösning där koldioxid lagras nere i marken. I dagsläget både oprövat och dyrt.

– De beräkningar vi har gjort visar att den svenska skogen kan lagra mer än dubbelt så mycket koldioxid som våra totala utsläpp under ett enskilt år, säger professorn Bengt Gunnar Jonsson som uppmanar skogsindustrin att låta skogen växa och undvika att producera kortlivade pappersprodukter som snabbt genererar mera koldioxid .

– Bygger man hus av trä kommer kolet att finnas kvar i huset under mycket lång tid och inte påverka koldioxidbalansen i atmosfären.

Branschen skeptisk

Men skogsindustrin tycks inte vilja lyssna på det örat.

– Om man tror att kolet ska stanna kvar i skogen, då bör man tänka på vad som händer om vi avverkar mindre av skogen och tillverkar mindre av trävaror, biobränslen och papper som kan ersätta fossila bränslen, betong och plast. Då blir det en större förbrukning av fossila material med ett större kolspår, säger Björn Lyngfelt på skogsbolaget SCA. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.