Frida Jonsson, forskare och docent inom folkhälsokunskap på Umeå universitet, ägnar en stor del av sin forskning till UVAS. Den vanligaste orsaken till att unga hamnar i utanförskap är fysisk och psykisk ohälsa som i och med utanförskapet dessutom riskerar att förvärras.
– Forskning visar att långsiktigt utanförskap kan leda till långvarig arbetslöshet men också att den fysiska och psykiska ohälsan fördjupas, säger Frida Jonsson.
Skamfylld situation
Statistik visar att mellan 130 000-140 000 ungdomar befinner sig i utanförskap. Att hjälpa dem till arbete eller studier ger inte bara en ekonomisk vinst till samhället utan stärker också individen.
– De unga vi har pratat med visar att det framför allt handlar om att få sig ett sammanhang och en identitet som går bortom känslan av att ha misslyckats utifrån samhällets normer, säger Frida.
Flera insatser behövs
Det finns ingen enkel lösning till att bryta utanförskapet utan flera insatser behövs. Vuxenutbildningar, folkhögskolor och praktikplatser är några exempel för unga vuxna. För yngre kan behövas andra vägar.
– Där kan det behövas mer av mjukstartande insatser som kan ge ett sammanhang. För långvariga hemmasittare kan det räcka med att, till en början, helt kravlöst träffa andra i samma situation där de kan känna att de inte är ensamma.
Vad är UVAS?
Gruppen unga som varken arbetar eller studerar (”uvas”) omfattar personer som under det aktuella kalenderåret haft arbetsinkomster understigande ett prisbasbelopp (48 300 kronor under 2022) och inte haft studiemedel, varit utbildningsregistrerade eller studerat vid SFI mer än 60 timmar.
Källa: Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF